2024-07-27
山林道呢间餐厅装修超吸晴,外墙系好美嘅贵族蓝色,墙身吊住颜色柔和嘅干花同绿色嘅叶,好童话故事feel。里面天花板又系挂住同色系干花,装修好靓。成餐饭见到入嚟嘅主要系女士,得一两枱系男士同另一伴嚟,明显都系d 打卡 and for 女士聚会嘅餐厅。餐厅咁异国风情其实系食黎巴嫩菜,全部侍应都系外国人。今日嚟系lunchtime,得一个semi buffet menu $358 (openrice book 有8折)。Buffet 主要系有沙律吧,主要系配唔同嘅sauce:鹰嘴豆蓉、羊奶酪等。另外有烤肉类同埋即煮嘅pasta。坦白讲,sauce 真系唔太识分有咩唔同,净系识分辣同唔辣😅。至于烤肉,个人觉得中东菜d肉都系咁,烤到d 肉干争争同鞋烚烚。最impressive 系个pasta, 自己拣粉同酱汁,热辣辣。甜品有rice pudding,清清甜甜,好食㖞!主菜BEEF SHAWARMA饭配上烤牛肉,牛肉同buffet 果d差唔多。MOUSSAKA (VEG)卖相都几精致,素菜嚟。用咗青椒、菇、茄子、蕃茄叠成几层,配埋个蕃茄酱,然后又觉得同buffet 煮pasta 个sauce 一样。
主菜
BEEF SHAWARMA
饭配上烤牛肉,牛肉同buffet 果d差唔多。
MOUSSAKA (VEG)
成餐体验系,觉得都几特别嘅,因为个装修真系好靓,亦系第一次食中东菜嘅buffet。服务都好好,侍应会主动同你影相;buffet bar 亦好干净,个cook 会不停咁抹,好企理。
虽然个人觉得buffet 同主菜其实煮法调味一样(可能呢个就系中东菜特色?),但都会推荐畀未试过黎巴嫩菜嘅人,价钱唔算特别贵,一试无妨。