2024-06-06
旅行好多时就系为左感受异国风情,当你周围都系环绕著当地人,你自然而然就会想融入佢地,就会更加渴求去了解佢地既文化,习惯。朋友话印度嘅嘢食,一般都系肉类为主,我话印度嘅香料咁出色,素菜一定唔会差得去边,我带左佢黎呢间八成都坐满左印度人嘅素食餐厅。呢度充满印度人既员工同食客,系异国风情之下,实际证明哩点比佢睇。 🍖前菜叫左一种叫做puri既街头小食,非常开胃。好薄又中空既皮,上面有乳酪,神石榴,各种香料,入面系薯仔蓉,空气感十足,而且乳酪口味酸甜,喺非常之开胃既前菜。 🍖Bhatura喺另一种中空既包,不过佢比较似naan bread,但系又相对干身,接近油酥饼。就咁食已经超好味,再配合埋鹰嘴豆咖哩,真系绝配。鹰嘴豆煮得柔软,同个包一齐食,口感丰盈有层次。 🍖然后我地点左三个各有特色,但又非常好味嘅主菜,一个系pot rice,上面系各种杂菜,加上好似咕噜肉汁既荧光酱汁,初头食酸酸甜甜,跟住越食越辣,真系好过瘾。另外既芝士三文治,除咗里面嘅豆蓉同多士好夹,上面嘅芝士真系劲好味,而且因为佢系放系面,所以冇溶埋其他材料,因此特别香。最后就系炸薯片,但系佢唔系脆身而系林既,只有外皮系脆,不过黎种
🍖然后我地点左三个各有特色,但又非常好味嘅主菜,一个系pot rice,上面系各种杂菜,加上好似咕噜肉汁既荧光酱汁,初头食酸酸甜甜,跟住越食越辣,真系好过瘾。另外既芝士三文治,除咗里面嘅豆蓉同多士好夹,上面嘅芝士真系劲好味,而且因为佢系放系面,所以冇溶埋其他材料,因此特别香。最后就系炸薯片,但系佢唔系脆身而系林既,只有外皮系脆,不过黎种薯片感觉上比起卡乐c健康好多。全部野唯一问题就系我哋眼阔肚窄。不过打完包返屋企,味道依然能够保持。
✨️哩度真系好多印度人黎,而且男男女女,大大小小,各个层面都有,份量又足,味道好,咁仲唔喺印度都出品上佳素食而且非常普及既最佳嘅证明?