2019-08-28 71 浏览
今日朗豪坊行街,见到有两间餐厅排晒队,其中一间就系胜面,望一望餐牌,原来系台湾菜,价钱亦唔贵。从餐牌可以感受到餐厅对于多样性嘅重视,例如面条可以选择关庙面、新竹米粉、甚至刀削面,选择丰富,呢点系其他台式餐厅好少见。另外餐厅因应香港口味推出左无骨盐水鸡。我叫咗鲜熬豚骨豚白肉配新竹米粉,猪骨汤呈奶白色,每啖尽是醇浓豚骨香气。新竹米粉雪白透明,而且浸系汤好耐都唔烂,豚白肉肉质厚实,肉味重。整体相当出色。女友叫咗凉拌手撕无骨盐水鸡配刀削面,刀削面煮得比出面较稔,汤底几清淡健康。盐水鸡最令人印象深刻,肉质好嫩,带有微微蒜香,份量亦多。卤肉饭用左珍珠米 ,另外肉燥同时混入瘦肉,所以唔会太腻,但肥肉比例较小,无左入口即化既口感。芝士肉松鸡蛋手工手抓饼饼皮够脆,肉松同蛋既味道较芝士突出。珍珠奶茶甜度啱啱好,珍珠口感弹牙,不过冇乜味道。呢杯白桃乌龙名叫烈日桃桃,茶包浸得愈耐愈好饮。如果大家嚟到旺角又唔想食咁贵,可以试吓呢间胜面,绝对令你喜出望外。

鲜熬豚骨.豚白肉配新竹米粉

凉拌手撕无骨盐水鸡配刀削面

御厨卤肉饭

芝士肉松鸡蛋手工手抓饼饼皮够脆,肉松同蛋既味道较芝士突出。

芝士肉松鸡蛋手工手抓饼

珍珠奶茶甜度啱啱好,珍珠口感弹牙,不过冇乜味道。
珍珠奶茶

呢杯白桃乌龙名叫烈日桃桃,茶包浸得愈耐愈好饮。
烈日桃挑

2019-08-24