2009-06-03
1) 感觉好软好滑,摆入口即溶,加埋粒粒 size 适中的脆香米,真系唔错架㖞!内里的脆香米软硬度岩岩好,因为太软就会影响口感,而太硬就会有喧宾夺主的感觉了。2) 系普通的纯牛奶朱古力。但这只朱古力真系有阵恰到好处的牛奶味,因为太重牛奶味就应该叫做白朱古力啦嘛!3) 占左32%可可,唔算太多,特别在唔系呢样,而系块wafers真系好香,加埋真系好好食~唔好同我讲话用timeout来黎比较,d wafers系相差甚远矣!因为我食呢粒朱古力时,完全系口含就唔系咬,就咁含旧朱古力 d wafers都咁得唔稔,good!4) 简直系为我呢个 vanilla fans 而设!因为我对 vanilla 系有一种情有独钟的情意结。牛奶古古力已经够滑,这只个软心仲加左 cream 同 vanilla 就更加滑,真系夸 la la!5) 又系有cream 之作,理所当然的滑。今次内里的原粒榛子对于我来讲,就唔系主菜,反而浓浓的咖啡香,令我难舍难离,挥之不去!6) 初初表层系牛奶朱古力,慢慢再溶化成好浓的榛子味软心!7) 在低调的牛奶朱古力衬托下, 今次原粒榛子反而系主菜喇!脆
6) 初初表层系牛奶朱古力,慢慢再溶化成好浓的榛子味软心!
7) 在低调的牛奶朱古力衬托下, 今次原粒榛子反而系主菜喇!脆、香!good ~
8) 好浓的黑朱古力味,摆入口慢慢咁溶,口感好正好正好正!温香软滑 ~
9) 曾经有阵子我好钟意食 kinder 的缤纷乐,因为我爱那些榛子酱!而今次这粒朱古力由头到尾的口感依然都系朱古力,但我谂唔到点解能够有咁强的榛子香味!?我估 d 朱古力整时一早已同榛子茸 mix 埋一齐,但都仍然冇影响口感,仍然都系咁滑㖞!又唔杰!奇 ~
10) 摆入口那一刻,初初觉得好苦、惬口...开始渐入佳境,口感愈来愈滑,带点儿甜味,慢慢咁溶至软心!软心系好浓的古古力酱 ~ yeah,礼成!
食后感:食了十款,有两款我真系好好好钟意!就系4. Lingot 同 5.manon cafe 喇!跟著就系8. shaving truffe同9. granduja 喇!不过咁, 10. cocoa睇佢外表好平凡,但就俾到我一种好深刻的感觉。有苦有甜,如同人生,亦如同爱情一样,令人又喊又笑,又爱又恨…
是次的 leonidas 的试食之旅系本小姐的第一次(朋友的女朋友话好食送俾我一试)。无可否认,今次试食的款式系truffes为主,不过味道同款式都系好新鲜惊喜,我系未食过的,因为我讲过我份人好闷,食来食去都系咁…
单凭今次的朱古力,我好中肯咁讲句:这些味道的惊喜都系依据我的喜好而被挑选。我两位好友真系好鬼了解我口味架㖞!例如拣左vanilla同coffee口味俾我(就算撞手神又会咁好彩㖞!冇买中椰茸、杏仁同提子干)。
不知者不罪,我系咁衰衰,话唔钟意 nuts,但就只钟意榛子唔钟意杏仁;话唔意水果夹心,但就只钟意士多啤梨干就唔钟意提子干;话唔意饮酒,但就钟意酒心朱古力!
我好客观,今次试食我系冇用godiva来比较,两者同样都系 truffes,不过godiva我主要系食黑朱古力、cappuccino同冧酒为主!而今次leonidas我系主要食牛奶朱古力同hazelnut为主。
咁总括来讲,两只牌子的朱古力都好纯正同正宗,唔好揾出面坊间超巿所卖的来比较,而两只牌子唯一的分别是,就系朱古力的口感同质感。用红酒做例子,饮前要用专饮红酒的酒杯轻轻摇晃睇下红酒的醇度。<--饮过红酒的人会明我讲咩=而godiva的口感较厚较浓口感偏重量型,leonidas的口感就较为thin亦说得上口感冇咁lup,咁两者各有千秋,人人所追求的口感不同嘛!
我就唔系一个识饮识食之人,亦都唔系专业食家。在于个人见解,一直都觉得,食物好味与否就似乎同价钱没有太大的直接关系,亦与我的钟爱程度无关。
咁今次的试食观感都系尽能力按朋友旨办事,同唔同意就见仁见智啦!anyway ~ 味觉需要朱古力的慰藉时,咁咪食啰!最紧要自己觉得满足姐!^3^