2010-08-04
当甜魔遇上炒面, 会是何种境况?我一向爱甜, 从小喜欢吃炒面, 原因, 是因为那枝甜酱。每次我都会落大量甜酱, 朋友话我系食甜酱, 炒面只系配菜, 我从不否认曾经有一排, 坊间既甜酱质素严重下降, 味道甜得黎系苦的, 颜色更加系瘀血色, 核凸d讲句, 一"滋"出黎好似排泄物一样, 真系见到都唔开胃, 果阵亦系我「炒面生涯」既黑暗期, 食粥都无叫炒面老婆话好耐无食过粥, 提议去呢度, 其实路德围呢间粥铺已经好多年, 是街坊老字号, 味道不错, 粥也够绵, 就是大热天时要坐露天食粥呢点辛苦d我点了一个红牛粥, 老婆点了皮蛋瘦肉粥, 另加炸两, 和我的至爱炒面红牛粥, 即猪红碎牛粥, 其实呢度有几款粥粥底本身己有少量碎牛 (例如艇仔), 如果唔想食碎牛要留意下。粥底依旧够绵, 猪红还是一粒粒没煮散, 也不会一夹即烂, 碎牛在粥底, 是牛饼, 捞均后才吃, 碎牛不是很牛, 但跟粥还算配合, 但我觉得好似食艇仔咁送少少碎牛陪住食已经很够了皮蛋瘦肉粥的皮蛋太实了, 虽然唔会要求溏心皮蛋, 但皮蛋应可以好点吧炸两来到油炸鬼已经不热, 可能因为午饭时间要整定, 有点失望, 要吃好吃炸两, 我还是喜欢大
炸两来到油炸鬼已经不热, 可能因为午饭时间要整定, 有点失望, 要吃好吃炸两, 我还是喜欢大窝口德发那即拉肠粉, 唔驶落色都好好味
反而我最喜欢的炒面是热的, 也不油, 炒面中间有加椰菜跟葱, 我还是喜欢细个时的银芽炒面, 食食下中间多左d咁硬既椰菜杆真系唔系好惯。不过加左甜酱之后, 对我黎讲乜都系好食的了, 甜酱无论甜度浓度都很好 (虽然都是买的), 最近很多粥店都是用这一款, 也重燃起我吃炒面的兴趣
不过其实整餐我也只觉得炒面跟猪红好味, 但吃完之后回家更是连喝了三四杯水, 是水准下降了? 还是粥也加了味精?