2021-12-11 975 浏览
去《天穴》食咗好多次lunch,觉得佢哋嘅lunch set性价比高,今晚试下佢嘅dinner同欣赏下维港嘅夜景睇紧Menu之际,一个相熟的Staff推介我哋试吓当造嘅香箱蟹~我哋order左一只,另外再order左天妇罗、串烧同石锅饭~~首先嚟嘅系《香箱蟹》🌸🎁🦀师傅将蟹拆肉,连埋D蟹膏(内子)用蟹盖盛好,再配以紫苏叶花💐同日本枫叶🌿🍁装饰成一件艺术品,另外蟹籽(外子)堆成一座小山,伴以蟹脚作装饰,再配一杯金箔紫苏叶花啫喱醋,呢道艺术品般嘅菜式真系有啲唔舍得食,我哋影咗好多唔同角度嘅相先开动 📸📸🥢😋香箱蟹嘅肉质出名鲜甜,果然名不虚传!蟹籽蟹膏甘香,再配以清香嘅啫喱醋,真系冇介绍错👍🏻👍🏻(后记:香箱蟹原来系雌性版嘅松叶蟹,因为要反覆产卵和孵卵,故此冇时间脱壳🤪,size一般比松叶蟹小,原来日本政府为保护海洋生态,每年只可以喺11月初至第二年1月初先至可以捕捉,所以香箱蟹可以讲系季节限定嘅日本空运海产!)食完香相蟹,就到《串烧牛舌》🐮👅,牛脷嘅厚度啱啱好,香口之余有嚼劲又唔会韧,非常有水准!《串烧鹿儿岛黑豚荔枝卷》🖤🐷则带点惊喜!之前食过有提子嘅串烧,今次系第一次试用荔枝入馔~荔枝嘅

首先嚟嘅系《香箱蟹》🌸🎁🦀

香箱蟹(季节限定)

食完香相蟹,就到《串烧牛舌》🐮👅,牛脷嘅厚度啱啱好,香口之余有嚼劲又唔会韧,非常有水准!《串烧鹿儿岛黑豚荔枝卷》🖤🐷则带点惊喜!之前食过有提子嘅串烧,今次系第一次试用荔枝入馔~荔枝嘅甜同果酸味提升咗freshness之余又中和左豚肉嘅油腻感,豚肉片烧得恰到好处,微脆得嚟肉质仲keep到好juicy!
串烧牛舌

串烧鹿儿岛黑豚荔枝卷

跟住就到天妇罗
第一次喺menu见到有《日本蛋黄天妇罗》,order 咗一只试~~~~ 呢个菜考师傅功力,因为外层要脆之余入面嘅蛋黄仲要系保持流心,赞👍🏻

至于《苦瓜酿虾胶》,天妇罗脆浆嘅香味掩盖左苦瓜嘅甘苦味,令本身唔食苦瓜嘅我都完全唔抗拒,食哂成件🥳
日本蛋黄天妇罗& 苦瓜酿虾胶

最后系《银雪鱼松露鸡白汤石锅饭》🐟🐔🍲
银雪鱼嘅鱼皮煎到脆卜卜,鱼肉香滑
鱼上铺满咗章鱼碎丝同切得幼细嘅日本葱
松露鸡白汤系另外用茶壶盛载著🫖
呢个汤除咗有好香嘅松露同鸡味,仲一啲都唔油腻
我钟意将松露鸡白汤逐少逐少加入石锅饭,咁样可以唔使浸到D饭发胀哂,食完饭之后仲可以饮多几口热汤🍲☺️
银雪鱼松露鸡白汤石锅饭

好满意今晚嘅食物,有质素,又有惊喜,加上餐厅环境舒适,又可以欣赏到维港夜景,职员服务有礼,真心推介《天穴》俾大家

2021-11-07
香箱蟹(季节限定)
串烧牛舌
串烧鹿儿岛黑豚荔枝卷
日本蛋黄天妇罗& 苦瓜酿虾胶
银雪鱼松露鸡白汤石锅饭
  • 香箱蟹(季节限定)
  • 日本蛋黄天妇罗