2017-04-23
最近唔知系咪因为春季,经常见到花既食物,甚至餐厅,咩都"花"一餐。不过今晚呢个"花"又有少少特别。铜锣湾是一个好旺既地方,但原来都有静既一面。系中央图书馆附近有一间特色餐厅,系铜锣湾嚟讲,系旺中带静。从门外望入去,见到既系"花花世界",放左好多花既摆设。再望入去,见到一个歌手自弹自唱。原来咁岩系星期六,请左歌手live show。坐系花既附近,听住歌,其实都几放松。餐牌食物有扒,意大利粉/饭,burger,小食等都有。饮品又有特色花茶,咖啡同啤酒。在场所见,餐厅内不乏"酒友",有唔少人系度倾计饮酒听歌。餐汤粟米汤加上忌廉,味道唔会太浓或太咸。沙律将烟三文鱼砌成花的形状,配上沙律菜,十分切合周遭的花布置。罗勒煎带子扁意粉 $159好有惊喜,因为加左柠檬汁,令意粉味道好清新,十分开胃。意粉本身口感好滑,加上香煎既带子,整体的感觉都超出预期。美国肉眼扒 (8oz) $198肉眼扒叫左 medium,生熟度岩岩好,又易切。切开中间的部分稍红,食落好嫩口。旁边薯条炸得较为硬身,口感几特别,一样是外脆内腍。餐酒一杯(可转其他饮品)薰衣草茶系花花既环境之下,叫左个热薰衣草茶,散发既花香令人好舒服。花
不过今晚呢个"花"又有少少特别。
在场所见,餐厅内不乏"酒友",有唔少人系度倾计饮酒听歌。
餐汤
粟米汤加上忌廉,味道唔会太浓或太咸。
沙律
将烟三文鱼砌成花的形状,配上沙律菜,十分切合周遭的花布置。
罗勒煎带子扁意粉
罗勒煎带子扁意粉
美国肉眼扒 (8oz)
餐酒一杯(可转其他饮品)
薰衣草茶
系花花既环境之下,叫左个热薰衣草茶,散发既花香令人好舒服。
花子冰
红色的花子冰颜色鲜艳,连里面的冰粒都一丝不苟,令冰溶掉后整体的味道不会变得淡而无味。
在旺中带静的铜锣湾,星期六的晚上,"当酒吧遇上花",大概是这样。