2015-09-16
三友又再出动揾食,今次黎到凤小姐主场西营盘!系地铁站第二街出口,五分钟内就会到seoulmate cafe! 但意想唔到系,西营盘都几多特色餐厅,装修好精致,感觉好惬意!有机会一定要黎啤啤佢!讲返seoulmate先, 黎到门口时有点出乎我意料,因门面很细,枱櫈都好迷你,好似小人国咁,哈!店内大概有10个位左右,但原来店后面仲有露天雅坐,不过当日好热,三友决定迫埋一旧凉冷气算啦!坐左一阵,都无人拎menu 过黎,望望下先知原来自己拎!三友已经肚饿到爆破,所以好快就谂好食咩!点了:烧牛肉韩意软包($46)泡菜香肠馅饼 ($42)紫薯多士大战亚朱妈年糕和雪糕 ($62),饮品方面我就当然要试下紫薯latte, 罗小姐点左薄菏咖啡,凤小姐就点左青梅茶!等左5分钟,泡菜香肠馅饼可以去柜台拎啦,急不及待影完相就开餐了!外层口感脆薄,味道就好似pizza 皮咁!里面夹住泡菜好开胃,但食落觉得泡菜馅唔够多,味道较淡!而且食左两块都唔觉有香肠既?会唔会切太薄所以唔觉呢? 但总括系几好味,可以一试!唔驶好耐饮品就到啦,紫薯latte 卖相真系好靓!感觉反而好日式!将啲忌廉搞混后立刻试味!哇,好浓列的紫薯
唔驶好耐饮品就到啦,紫薯latte 卖相真系好靓!感觉反而好日式!将啲忌廉搞混后立刻试味!哇,好浓列的紫薯直达味蕾,好香但不会太甜,可能紫薯味太浓,反而饮唔到奶味,而口感好杰,不是可解渴既饮品,似甜品多啲!但味道很好,过左两个星期依然记得佢!
饮饮下,下一味菜已经做好了!系烤牛肉韩意软包,卖相好吸引!切开三份就开动啦,可惜切开后发现牛肉只集中在前面,尾部得饭无𩠌!牛肉既肉质好硬,可能烤既时间过长,令牛肉变un! 但加上伴碟既泡菜酱,味道又唔错㖞!食完呢个软包,其实都饱左半成,因为饭量几多!
之后最期待既紫薯大战亚朱妈上场!哇!卖相好靓!云呢拿雪糕上面洒上十多粒既亚麻籽,仲有紫薯粉,颜色缤纷,好吸引!切开发现软绵绵既年糕均匀地藏在多士既中间,同紫薯蓉合二为一!急不及待将所有材料混合再放入我个大口里面!唔!好味!云呢拿味雪糕同亚麻籽系天生一对,加上紫薯既香味,两者味道好夹,唔会有其中一方被盖过味道!再加上外脆内软既多士!真系一试难忘!好想好想独占成碟!哈哈!
食完之后,感觉耳犹未尽!所以再点左烤杂谷忌廉绿茶瑞士卷 ($38)及紫薯芝士饼!两件蛋糕放埋一齐好靓!首先试左个瑞士卷,一吉落去感觉外层好硬,果然食落如预期!外层口感较硬,绿茶味淡,但加上混合左杂縠既忌廉就好好味,好清好香既杂榖味!
另外紫薯芝士饼既味道较为浓烈,紫薯同芝士味道各自都好突出,但放埋一齐感觉就唔太夹!两件蛋糕食左一半就食唔落了,眼阔肚窄系女人既特点!
眼见越来越多人等位,三友都唔好意思做位霸啦,食饱就去散下步啦!紫薯食物真系令人一试难忘,想找个时间再黎食多次!