2021-09-10
今日在铜锣湾做完运动,需要补充更多失去嘅体力,经过耀华街, 当 Cafe 仲多过七仔时,我就会好认真去筛选,心想:「好攰」不如今日唔好试Cafe。上openrice search 吓,有乜野餐厅适合一个人可以慢慢叹,search 到新开不久嘅 Mr. Kanso 决定去睇下先,反正午市套餐比 cafe 食碟意粉更经济。男店员都好热情咁介绍,令我更不须多考虑了,一于入去试吓。店员见我狂翻餐牌时,主动过嚟介绍一下餐厅。原来它来自日本,台湾也有分店。日、台主要是 food n wine pairing , 为咗打入香港巿场就要搅下新意思!于是成为香港首间以罐头入馔,煮成各式各样的罐头菜式。午餐分为轻食及套餐。轻食以三文治为主,我就梗系楝套餐都系贵小小,以淀粉质为主,即系饱肚啲,比较啱我呢亭好好数口嘅小资女。店员先放上三小碟分别是蒟蒻、胡麻豆腐、山葵唔系偏心,我最爱吃日本豆腐,又滑又嫩,加埋胡麻酱,令我将佢一秒KO。灸烧芝士三文鱼饭 $78 三文鱼肉罐头,另有炒蛋、蟹籽,最特别是加左片火炙过的芝士。用上圆润珍珠米,炒饭粒粒分明,够干身,每一口都食到卜卜脆嘅蟹籽、三文鱼肉唔太多,好彩都见到。但我
选,心想:「好攰」不如今日唔好试Cafe。
店员见我狂翻餐牌时,主动过嚟介绍一下餐厅。
原来它来自日本,台湾也有分店。
于是成为香港首间以罐头入馔,煮成各式各样的罐头菜式。
午餐分为轻食及套餐。
店员先放上三小碟
分别是蒟蒻、胡麻豆腐、山葵
灸烧芝士三文鱼饭 $78
每一口都食到卜卜脆嘅蟹籽、三文鱼肉唔太多,好彩都见到。
但我期望芝士可以烧到半熔岩嘅效果就更加理想。
最后杯 cappuccino 令我有惊奇香气扑鼻,拉花完好,奶泡丰盈,偏向nutty 咖啡香,温柔敦厚的咖啡香在咀巴内徘徊,绝不比同街的 cafe逊色 。
Happy hour
Cocktails Buy one get one ,wow !
Plus 10% charge