2014-08-05 5118 浏览
虽然系第二次黎,但仍然系咁难揾啰。今晚朋友聚会 table for five,见仲未有人到就照例睇睇个 menu 先。我最钟意点菜架喇,而且今晚系我拣黎 Live House 既,谂住顺便探探谦谦,点知放假啰 ﹗又唔见阿翘㖞,Alan 同洛仔又已经无做,全场个个都唔识呢。有咩新菜式呢?同我半年前一模一样噃。今日星期二都几静吓㖞,小猫三四只,还是依家仲早呢?都七点几喇。Cocktail 唔识读添 ﹗芒果味香浓,质感幼滑,有 Ram 酒同香槟成份,满意。黑松露酱半熟蛋,好香黑松露味道,跟鸡蛋好夹,如何蛋黄再流心点点就更加正,依家都好好味,前菜正 ﹗好好味 ﹗简单又易做,半熟蛋加点芝士、黑松露酱,撒上香草掂。忌廉南瓜汤,一向唔食南瓜既我但汤免强可以接受啦,不太甜,无问题。脆脆棒,口痕攞黎点汁咬吓都好,不过我谂系用黎搣碎放入南瓜汤食既。啤酒煮青口,青口依然弹牙,无煮过火,味道带淡淡酒香,加上忌兼味道,梗系好食啦 ﹗什锦卷并盘,芝士鸡卷炸得非常脆口,咬落索索声,味道还可以,贪心一点多啲芝士更好!牛肉芦笋卷,好好味呢!估唔到牛肉嫩口软棉,唔会又鞋又硬,加上芦笋鲜甜,满意。烟肉龙脷柳卷,有创意我钟意!龙脷味淡而滑、烟肉味浓而咽韧,焗既时候烟肉油脂渗入鱼中之中,食落咸香甘甜!鸡中翼并盘,3 款风味,水牛城、柚子蜜、蜜糖,各具特色,不过不失,但有点亁。如果可以肥美点、juicy 点就更加开心啦!酥炸猪软骨,几得意㖞!猪软骨脆卜卜,味道有点 dry,配汁食会好好多。烧牛肋骨,超爱 3 成熟!外层烧得香口 juicy 而且牛味浓,包住里面粉红色嫩肉,好味道!最钟意食黐骨既筋肉,好有赵口呢!配菜烧芦笋薯仔同样美味!蜜糖芥茉籽烤半鸡,鸡肉质感超级腍呀,钟意既就会好钟意,但我比较钟意嫩滑弹牙多汁既口感。鸡肉依旧非常淡口,必须配上芝士一齐食就会好好味又特别。炸薯角过晒火,又㶶又干,西兰花同甘笋都烚过龙,腍劈劈喇!香草鱿鱼墨鱼面,我都成日混淆墨鱼汁意粉、墨鱼汁会意粉啰!墨鱼意粉系搓意粉时已加入墨鱼汁,所以黑色,后者好味好多。黑色既意粉质感较硬,而且墨鱼汁味道机乎食唔到,鱿鱼咽咽韧韧,整体都几好,一试无妨。焗蟹饼牛肝菇,食到依个 moment 都饱饱地,order 3 个一齐 share 啦!招牌菜质数保持不变,菌味浓而软棉,配上炸得香脆既蟹饼,多种质感、多重味道,非常满足!香煎龙俐柳配黑松露汁,跟上次一样食唔出黑松露味道,而忌廉味较浓,龙俐柳嫩滑湿润带淡淡咸香,比上次好食,good !芝麻雪糕,无意见。今晚幸运地有 live 听㖞,不过依位男仔文歌为主,而且个场都几嘈,唔系太听到唱咩。

Cocktail
脆脆棒