2015-01-05 734 浏览
星期日约咗朋友行工展会,出发前梗要医吓个肚先啦。但系我呢个朋友不嬲都对食物有要求,点好呢?突然谂起之前有朋友介绍有间新开嘅西餐喺附近,一于去试吓先。平时行过耀华街,唔系酒吧丶糖水舖,就系婚纱、时装店。原来呢栋大厦(百乐中心)集中咗好多食肆㗎!上到去19楼间餐厅,有好多窗口位,同埋大部分都可以望到跑马地马场㗎!坐低之后,个侍应介绍佢哋今日啱啱转咗新餐单,同埋新加自选酱汁嘅方式添!餐汤可以拣忌廉粟米汤或者洋葱汤…头盘仲有沙律啦,疏乎厘啦…吓!!!疏乎厘唔系甜品嚟㗎咩?仲加咗波菜同发达芝士…即系点呀!呢度个厨师系咪有D问题呢?个侍应见我块面咁多问号,佢就show 佢哋个facebook fan page 啲相俾我哋睇。啊!原来系咁!大家睇相就明㗎啦!波菜嘅鲜嫩丶香浓嘅发达芝士丶淡淡嘅蛋香,再加埋落咗黑醋嘅杂菜沙律,呢个配撘原来又几好味㖞!主菜方面,我就拣咗烧烤原只法国春鸡。酱汁方面有洋葱汁、红酒汁丶黑椒汁丶迷迭香烧汁同野菌汁。最后听个侍应推介,我拣迷迭香烧汁。之前有朋友试过佢哋嘅烧鸡都话OK。我无信错佢。真系好好味,唔使点汁都咁好食。仲要嫰滑多汁,连鸡胸位丶同脾位,都一样咁滑。个侍应帮我问厨
头盘洋葱汤+沙律-疏乎厘
主菜方面,我就拣咗烧烤原只法国春鸡。酱汁方面有洋葱汁、红酒汁丶黑椒汁丶迷迭香烧汁同野菌汁。最后听个侍应推介,我拣迷迭香烧汁。之前有朋友试过佢哋嘅烧鸡都话OK。我无信错佢。真系好好味,唔使点汁都咁好食。仲要嫰滑多汁,连鸡胸位丶同脾位,都一样咁滑。个侍应帮我问厨房,原来佢哋个厨师对Slow Cook 好有硏究。每一种肉类都用唔同嘅温度,同埋烹调时间嘅控制…以下省略数百字。
烧烤原只法国春鸡
我朋友就拣炭烧美国猪扒,配洋葱汁。我问我朋友点解拣洋葱汁,唔拣红酒汁或者黑椒汁。佢竟然答我呢个系定律,无得解!个猪扒嚟到,好香嘅烧烤味!好似去食BBQ 咁!正!切落去一啲都唔un,唔似其他啲猪扒咁干,仲好多汁添!!点埋个洋葱汁一齐食,无得输啦!
炭烧美国猪扒
本来已经饱饱哋,但当个待应问我哋加唔加是日甜品…特浓朱古力饼…我当然括出去啦!如果唔系等阵间,喺工展会边有力拎战利品呀!佢哋嘅朱古力饼仲要系无添加面粉,所以口感特别幼滑,入口即溶…
特浓朱古力饼
最后,当然就要饭返杯茶消吓滞啦!
临走差啲唔记得影个餐牌俾其他朋友睇添!
我个朋友今次真系无介绍错。
2015-01-04
烧烤原只法国春鸡