2010-11-26 129 浏览
友人一直想黎食胡椒猪肚鸡煲,疑似秋风起,又系东区附近,过黎试下。店系斜巷入面既后巷,唔易揾。六点半,店已经坐得七七八八,七点几连后巷都满埋,已经见有人等位,睇黎几旺下。除左叫个胡椒猪肚鸡煲,3个人,可以叫多几款拌下酒。可能早,六点几,未够火喉,见几枱都系得个电炉同兜菜等紧个胡椒猪肚鸡煲,不过都好快就有得食,唔知系唔系枱枱都叫胡椒煲既关系,一黎胡椒味都几劲下。睇样亦似样,好猪肚汤既感觉,先试汤,胡椒味够重,够浓郁,系少有系街食到既感觉,不过始终都未有凉意,有少少热,天气凉d食呢煲野会更好。鸡件都几多下,足料,猪肚几腍下,爽身,很不错,一煲跟个菜,好似食羊腩煲咁样,叫做有d纤维下肚。此煲可以加水,不过当然味会淡左好多,加水都系继续滚下滚下食多条菜,收得百几蚊,够足料够大煲,系唔错既胡椒猪肚鸡煲。小菜叫左几款,又讲下,火爆田鸡,辣味的一款,田鸡几大只,多肉,好惹味既小炒,系辣味略为盖过左d肉味。小炒王,即系炒杂烩,咩都有,有d鱿鱼,虾,瘦肉、腰果等等。有人觉得系下栏野,有人觉得系精华,哈,真系好难讲,小试既一款,唔系好亦唔系差的一味。再黎要个肉,泰式猪颈肉,睇样唔错,不过其中一块今次食落几肥
胡椒猪肚鸡煲

火爆田鸡

小炒王

再黎要个肉,泰式猪颈肉,睇样唔错,不过其中一块今次食落几肥下,有d腻。椒盐野系我既favor,今次系椒盐鱿鱼,哈,基本上每次叫亲都系椒盐鱿鱼,贪够稳阵。椒盐鱿鱼炸得刚好,鱿鱼爽嫩,面层够哂香口,系送酒既好朋友。
泰式猪颈肉

椒盐鱿鱼

小店一间,两三个人睇住间铺,踢哂脚,服务系可以接受。上菜不过真系要俾d时间等下,要点耐性。计埋啤酒,百六蚊一个人,我觉得抵。

• 胡椒猪肚鸡煲