2020-03-18 431 浏览
知道系疫情扩散严重时期,好多人去咗长洲透下气,但因为长洲宾客人数多,造成当地居民不便,好多人都劝其他人,玩还玩,记得戴口罩,保护自己又保障他人。今次黎长洲,系要揾个朋友。究竟系长洲,有咩食物系你唔介意除低个口罩坐低食?要讲就一定系莲香咖啡份西多士同沙嗲牛肉面。我唔食牛,于是同友人叫左一份西多,一碗雪菜米同一碗沙嗲牛肉面。可惜炸鸡翼卖晒,于是叫左炸猪扒,当然唔少得杯奶茶。一件好食嘅西多,一定要外脆内软,牛油嘅咸加上蜜糖嘅甜,配上炼奶,凝结成焦糖薄脆,莲香就做到呢种如胶似漆嘅口感。猪扒虽然唔及鸡翼驰名,但莲香系呢啲二选食物都做到肉质鲜嫩而不鞋口,肉汁裹存而不油腻,可以睇得出伙记一啲都唔马虎,更令人期待下次可以食到头牌炸鸡翼。朋友话碗沙嗲牛肉面一如既往出色,肥牛厚滑,汤底香浓辣齐备,面质爽口,天作之合。杯奶茶唔使点介绍,茶胆靓,奶量适中,伙记哥哥好似健身教练咁,一睇就知系杯奶茶到落左唔少心机苦功。食饱,戴返个口罩,又回味返头先莲香咖啡,每一箸带有嘅港式味道。
西多士
雪菜肉丝面
沙嗲牛肉面
奶茶
炸猪扒
  • 西多,炸猪扒,沙嗲牛肉面,奶茶