2020-09-14
星期五晚唔想煮饭,谂住经OPENRICE APP落ORDER外卖自取,见到意粉狂热有折,而且成日都经过旺角实体店都未试过,咁就用OPENRICE APP ORDER 咗个2人餐,餐厅准时系预约时间出餐,大概10分钟已经返到屋企开餐。食物内容如下:-小食 – 意式炸鱿鱼圈配他他汁,总共有4件炸鱿鱼圈,因外卖关系,所以我用气炸锅气炸2分钟令鱿鱼圈回脆,攞出嚟时发现逼咗成塘油出嚟。味道一般冇咩味,好彩有所谓嘅他他汁。PIZZA – 10” 玛格丽特(配新鲜水牛芝士), 饼底相当唔错,边薄而脆,中间有少少淋,可惜Mozzarella、番茄酱同罗勒份量不足,完全冇食紧Margherita Pizza 嘅感觉。
意粉 – 温泉蛋芝士卡邦拿意粉,当我搅伴温泉蛋打算同意粉混合之时,发觉成个意粉汁唔够,已经系一嚿嘢,莫讲想捞匀蛋同意粉,连想用支叉撩起啲意粉都有难度。唯有用啲力,咁嘅情况下意粉当然碎晒啦,意粉质感硬毫无弹性可言。汁唔够嘅关系完全冇嚟味道。沙律(另外加$8) – 香草烤鸡凯撒沙律,沙律菜份量少,反而烤鸡有3大件,虽然食落完全冇烤同香草嘅味道,但系腌味恰当适中,而且鸡肉一啲都唔嚡口,配埋芝士碎
食物内容如下:-
意式炸鱿鱼圈配他他汁
玛格丽特Pizza
温泉蛋芝宜卡邦拿意粉
香草烤鸡凯撒沙律
个2人餐系外卖自取价$178 再+$8要多个沙律,可能样样份量都属于比较细,根本冇可能食得饱两个人,而且质素同萨利亚相近,如果用原价食以上食物同饮品相信可能要成大概$300,相当不值。