餐厅: Blue Bottle Coffee
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-05-03 1623 浏览
多谢同事介绍,上星期第一日开舖个阵朝早走去揾呢间店新开幕,已知佢而家soft opening系每日朝8开店,下昼5点关门,谂住返工前去望望点知估唔到......排队人数应该都有50至60人以上问问维持秩序嘅店员佢话最少都要排一粒钟,排左嘅人龙打左两三次蛇饼兼排埋去后巷放弃......跟住到左呢几日五一黄金周几日假期,天气又热,应该少D人黎中环排队吧,最后决定今日出去赌赌运气去到店外,只见得廿零三十人排,比上次所见少一半都有,即排结果花左半粒钟就入得!(2点左右开始排)入门口前必影打卡位(不过净系影个logo好似有点怪)店舖限制每次入店嘅人数,一入店就有店员同你量体温,唧埋酒精搓手液比你,门外排紧个阵都有店员提供冻水比人降降温,都几贴心店舖环境简洁比人一种工业风嘅感觉餐牌上有一系列饮品,同少量食品,价钱比一般连锁店贵少许另外大概因为天气太热吧,见多数人都系买iced coffee但个人认为咖啡都系饮热嘅先好,由于预早知道有隐藏饮品Gibraltar,咁紧系决定叫番杯啦(餐牌上冇写的)落order时店员会介绍番有两款咖啡豆,其实都系fruity或nutty,我拣左fruity另外亦会问你点
点知估唔到......

排队人数应该都有50至60人以上

放弃......

去到店外,只见得廿零三十人排,比上次所见少一半都有,即排
结果花左半粒钟就入得!
(2点左右开始排)

入门口前必影打卡位(不过净系影个logo好似有点怪)

店舖环境简洁比人一种工业风嘅感觉

餐牌上有一系列饮品,同少量食品,价钱比一般连锁店贵少许

另外亦会问你点称呼,以便取饮品

店内有几名店员冲咖啡,开放式,可以比大家睇到冲咖啡嘅过程

好啦,等到杯饮品啦
之不过......
原来系超细杯
(拍摄角度问题可能唔觉)
$46可能大家会觉得唔抵
不过试一次无妨,话晒系隐藏野 XD

店内暂时关闭楼上个层,只有少量座位提供,不过到咁上下店员都会友善地请人离开,因为好多人排队

整体而言,咖啡好饮,饮落有少许咖啡豆嘅酸味
不过下次有机会再黎应该叫番cappuccino或latte了
期待迟下开埋楼上个层,可以坐喺度慢慢叹

2020-05-03
30 分钟 (外卖自取)