2020-08-09
e间小店多年前朋友带过我嚟食过佢的粥底火锅,佢d鲜猪润、猪肉丸、黄油鸡用嚟配粥底真喺不得了。就算我唔太好食猪润之人,我都忍唔住一口接一口咁食,猪润弹牙好新鲜,没有粉粉潺潺的质感。今次在湾仔游游荡荡之际,又比我荡到佢门前,记得之前三色台有介绍过佢的「爽脆鱼皮」,睇到口水流。原来「爽脆鱼皮」只是星期六限定,卖完即止。刚好星期六就二话不说点了一个「爽脆鱼皮」及「鲮鱼球面」。先说「爽脆鱼皮」有我最爱的姜丝、葱丝、辣椒,满满一碟舖在鱼皮上;再来闻到淡淡的麻油香,「伙记」递来时补充一句,如果唔够咸可以加前面的豉油。首先用筷子捞混所有配料麻油鱼皮,食时个人喜欢鱼皮中有葱有姜有辣椒,一啖有齐以上配料!?哗~心心眼岀哂嚟,好好食,「爽脆鱼皮」名字不是浪得虚名,改得好贴合我食到嘅口感,e d手工菜都只喺$35,至少我唔会喺屋企随便整到。再来,「鲮鱼球面」,有5粒咁多,虽然叫球,不过不是球状啦。形状于我而然并不是重点,味道尤其重要。鲮鱼球内,肉眼见到有3芫茜碎、黑黑粒状的~陈皮碎?我唔肯定喺未陈皮碎,不过食落唔腥,有d甘甘甜甜味,就好似妈妈的味道,又喺要比高分嘅食物。鲮鱼球喺店内推介的食物之一,你可以选择配
再来,「鲮鱼球面」,有5粒咁多,虽然叫球,不过不是球状啦。形状于我而然并不是重点,味道尤其重要。鲮鱼球内,肉眼见到有3芫茜碎、黑黑粒状的~陈皮碎?我唔肯定喺未陈皮碎,不过食落唔腥,有d甘甘甜甜味,就好似妈妈的味道,又喺要比高分嘅食物。鲮鱼球喺店内推介的食物之一,你可以选择配粥或汤饭
疫情下,e间小店做得好卫生,d筷子用胶袋笠住、地板干爽、通风几好。赞