事隔冇耐,又带狗狗再嚟Hola揾食,不过,今次真系失望。首先,一入餐厅,发现原本宽敞的户外区竟然放咗好多台櫈,台櫈数量差唔多系之前的一倍有多,通道变窄。大家养狗都知,宠物之间都需要有社交距离架,有啲狗狗好容易紧张,见到同类会吠,甚至袭击。Hola话晒系元朗区宠物友善餐厅之一,而家搞到环境咁挤拥,对宠物真系唔理想。于是,我向店员提出想好似上次咁坐餐厅入面,但对方一口拒绝话唔得..... 我唔明,点解上次得,今次就唔得呢?最后,就只能坐外面啦。今次点咗Big Breakfast、菠菜大啡菇意大利饭同埋冻朱古力。Big Breakfast一如以往,份量大,食物种类多,食完十分满足。因为早餐多蔬菜,所以人狗都可以分尝。菠菜大啡菇意大利饭应该系餐厅的招牌菜之一,我见餐厅都挂啲佢既食物推介照片,于是就点嚟试试。不过期望越大,失望越大。意大利饭的颜色系几靓,青绿色,睇落好开胃。但系只大啡菇较细粒,呢个饭主要就系得只菇点缀,所以而家睇落冇乜睇头。不过,食几啖后,我发觉最大问题都唔系只菇,而系啲饭。意大利饭应该有少少米芯,而我碟饭直头有少少「烂」,虽然软棉棉的饭可能比较适合一般香港人的胃口,但就真系失色
事隔冇耐,又带狗狗再嚟Hola揾食,不过,今次真系失望

首先,一入餐厅,发现原本宽敞的户外区竟然放咗好多台櫈
最后,就只能坐外面啦。

Big Breakfast

菠菜大啡菇意大利饭应该系餐厅的招牌菜之一,我见餐厅都挂啲佢既食物推介照片,于是就点嚟试试。不过期望越大,失望越大。意大利饭的颜色系几靓,青绿色,睇落好开胃。但系只大啡菇较细粒,呢个饭主要就系得只菇点缀,所以而家睇落冇乜睇头。不过,食几啖后,我发觉最大问题都唔系只菇,而系啲饭。意大利饭应该有少少米芯,而我碟饭直头有少少「烂」,虽然软棉棉的饭可能比较适合一般香港人的胃口,但就真系失色。而饭中的菠菜汁酱亦唔impressive,令人失望。
菠菜大啡菇意大利饭

呢度啲饮品无论卖相同味道都几好,而冻朱古力亦有一般的水平。
冻朱古力

最后,我想提番啲台櫈。由于店员唔准我哋坐餐厅里面,所以我哋就同狗狗坐咗出面。冇几耐,有食客带住2只比较壮硕的唐狗嚟食嘢,想坐喺我哋隔离张台。其实2张台的通道只有约一只手臂的距离,亦俾我哋放咗狗狗的宠物手推车。两只狗见到我的狗狗已有少少攻击性,又吠又想向前扑,要2个主人拉住,而我只狗狗亦容易紧张,因为冇位走,于是狗狗就冲动跳车(跳出宠物车),成只跌咗出嚟,擦损个嘴流血。当时有啲食客目击,都戥我哋紧张。而本来想坐低的食客就唯有转去另一张台。我觉得今次系几唔愉快的人狗用餐经验,餐厅喺疫情下仲额外要放咁多台櫈出嚟,就抗疫而言,已经系反其道而行,亦令狗狗之间失去私人空间~~咁样真系宠物友善吗?

2022-01-15
Big Breakfast