2020-04-14
今日去探朋友,丽翠苑系一个好新嘅居屋屋苑,喺丽阁邨同长沙湾邨中间。屋苑新的商场入面大部分都未入伙或未租出,见到一楼有间新开的泰国嘢,喺疫症下要新开一间饮食餐厅真系唔容易,所以想入去试吓!HAHA其实附近都无咩嘢食。哩度睇落似家庭式经营的餐厅,有两个小朋友在落角玩耍,一两个侍应,装修简洁新净,餐牌都简单易明,有做泰式粉面客饭,价钱相宜都系$4x-5x包埋嘢饮,可能疫症下又或者屋苑太新,晚市未见太多食客。既然出得嚟食饭,咁就叫多少少嘢食,我哋三个人叫咗五个𩠌一个汤炸虾饼 - 热辣辣好脆口、弹牙,个酱都唔错,好食👍🏼椒盐鸡软骨 - 好香口!!! 好好食👍🏼 够大份,啱哂一边倾计一路食。马拉盏通菜 - 我钟意佢用个煲上菜,滋滋声热辣辣,够诚意生菜包 - 食泰国嘢必叫食物 份量足,味道ok,菜都好多块重点推介:::::泰式慢煮烧乳猪配焦糖菠萝个名好长,哈哈我特登记低咗,因为哩个真系我由细到大食过咁多乳猪之中最好食嘅一只!!!!!真心!!!乳猪个皮脆就紧咖啦,但佢唔止系皮脆咁简单,佢啲肉系嫩滑到一个点.....好正🤤可能系因为用「慢煮」嘅方法, 真系劲好食! 焦糖菠萝都做得唔错,微热的焦糖加上好j
炸虾饼 - 热辣辣好脆口、弹牙,个酱都唔错,好食👍🏼
炸虾饼
椒盐鸡软骨
马拉盏通菜 - 我钟意佢用个煲上菜,滋滋声热辣辣,够诚意
马拉盏通菜
生菜包 - 食泰国嘢必叫食物 份量足,味道ok,菜都好多块
生菜包
重点推介:::::泰式慢煮烧乳猪配焦糖菠萝
个名好长,哈哈我特登记低咗,因为哩个真系我由细到大食过咁多乳猪之中最好食嘅一只!!!!!真心!!!乳猪个皮脆就紧咖啦,但佢唔止系皮脆咁简单,佢啲肉系嫩滑到一个点.....好正🤤可能系因为用「慢煮」嘅方法, 真系劲好食! 焦糖菠萝都做得唔错,微热的焦糖加上好juicy嘅菠萝好配合!虽然价钱高少少但我觉得系值回票价而且系想再去食嘅!! 估唔到咁偏僻嘅地方有咁高质嘅食物!! 真心推介!!
泰式慢煮烧乳猪配焦糖菠萝
最后仲有个冬荫功汤忘记咗影相,因为太专注个猪手HAHA,个汤不过不失,仲有进步空间。
整体来讲真系算唔错!我谂哩度应该居民为主要的客源,希望大家可以多啲支持小店,拒绝大财团垄断饮食行业,希望在疫症下餐厅能够继续坚持下去,因为我仲好想下次来探朋友时再来食一客「泰式慢煮烧猪颈肉配焦糖菠萝」咖!!