2008-07-24
上年去过之后介绍朋友去,朋友又介绍朋友去,之后自己又去,同朋友又去,总之呢间舖喺我个network里面占有好接近饭堂0既位置。试过咁多匀最赞就一定系个牛骨,每次都有高水准0既表现。以为呢个系signature dish啦,点不知有次朋友话有个menu上冇0既焗元蹄有超出预计0既水准,去试之后大赞。做法同一般烧元蹄德国咸猪手唔同,大概是先上腌料(唔会系重酱,顶多酒糖酱油),蒸酥(唔知有冇加料蒸呢?),再用白胡椒粒、唐芹、洋葱、大葱、红椒、青椒及芫荽同焗,入口肥肉甘香,瘦肉松化,连筋键都有咬口,实在是近年食过佳品。是次另嗌咗个清炒韮菜花,估唔到外江厨炒到咁高水准,入口嫩滑清甜,家阵香港怕且唔系好多厨做到。虽则肠胃差到乜都唔想食,竟然都清哂枱上面所有嘢,包括𠮶碗半饭。好期待下次。图为未切同切开0既元蹄。
好期待下次。
图为未切同切开0既元蹄。