2021-07-22
最近因为疫情大家都无得去旅行,又有消费券的刺激,唔少唔舍得比一千几百食OMAKASE的朋友都加入了关注组,一探简约装修的日式吧枱,枱下埋伏了多少鲜味技术正等大家依潮流如贯入场品尝。寿司樱 Sushi Sakura以刺身、寿司为主打,全店时尚日式风格为主。望着年轻的厨师发办进行互动,用肉眼观看整个料理流程,简单直接又纯粹。位于老铜正中心,价格算合理,印像深刻反倒是师承MARCO POLO酒店西村日本料理Nishimura Restaurant师傅,束著一头利索短发,由6点讲到10点,不断讲解寿司和酒肴时,笔者我懂日文,师傅中间考我日文又讲下日本文化,由佢学师的过程到倾食omakase材料历史,整晚除了肚皮填满了美味的寿司和鱼生,更多旳是填满了香港本地师傅对omakase的尊重和执著。虽然忘记了问师傅的名字,全程太好倾,反倒尴尬再问师傅贵姓!小妹赠言两句,师傅你对食材和架步真系好有职人执著,好难响香港揾食!不过,这个心态做出品,对食客老饕来讲系好事of course,但系你好难SUSTAIn回本让我们再去找你觅食的!不过如果拍拖嚟怕闷亲无乜话题食三个钟,拣呢间都几好,叫做入门级别,师傅毫不
虽然忘记了问师傅的名字,全程太好倾,反倒尴尬再问师傅贵姓!
不过如果拍拖嚟怕闷亲无乜话题食三个钟,拣呢间都几好,叫做入门级别,师傅毫不吝啬教你食omakase,可以学完一套基本理论再去食鮨.斋藤 HARE 天鮨 ARAKI,一步一步登顶。
讲食鱼生前,想讲一讲呢间omakase的舍利,我已经唔想再提系鮨中本食到热饭既回忆杀。
寿司樱 Sushi Sakura唔系用鱼沼越光米,亦唔系用华X结既银河女王白米,反而采用秋田小町米,师傅由选米、洗米到炊饭,气温、湿度、保存方法都会影响米粒的品质。师傅有刻意将米粒氧化速度减慢,令米粒更香更鲜。
舍利しゃり温度比室温低少少,饭味酸度咸度水份都适中。不过佢一个人,无助手,备料、上酒肴尚算流畅。不过失望是我个人喜欢偏酸的,师傅称没有赤醋的来货,也作罢了。
饭粒系比较分明,味道比较清淡,唔会有偏酸或者偏甜,我自己个人比较钟意稍为微温嘅舍利しゃり。
夕食套餐分别系「Omakase – Kin」每位$1480及「Omakase Gin」每位$1280。是晚选了
Omakase - Kin, 包括先付3种盛、刺身6种盛、和食料理2款、寿司6贯、汁物、果物。(虽然最后朋友生日师傅私人请我地食多件寿司)
夕食套餐-先付3种盛
摆盘十分打卡able,木托盘放了松叶枝,冷色为主,由左至右,包括蟹肉豆付,矶煮鲍鱼缀三文鱼籽及金箔冷盛蕃茄。三款都各有千秋,集鲜香味一身,我最钟意食矶煮鲍鱼缀三文鱼籽,双重鲜美不会遮盖,反而出奇地令鲜香double up,鲍鱼弹牙入味不俗。
刺身6种盛
先上一件胖嘟嘟的日本岩手县真蚝, 粒贝(黑椒),平贝(岩盐葱火炙),深海池鱼 (海藻),牡丹虾(虾头膏伴面豉酱及菊花),小狮鱼(紫苏花)
真蚝配上正气既紫苏花,女士多食无妨,可以中和生冷食物对肚涨既感觉!肉质肥美鲜甜,口感Creamy,金属味和海水味不重,配淡淡的醋啫喱更能突颢它的鲜甜
夏天向来都是吃超爽贝类的好季节,今次去选用粒贝加少少黑椒调味,清爽!
再来平贝加咗岩盐加咗葱, 平贝同一般贝类唔同嘅佢系属于日本海产里面体积比较大嘅师傅,是用作火炙,其实唔系想逼出佢嘅油脂,反而系想将贝类带有少少烧鱿鱼𠮶种焦香!
喺稍后会食一啲比较油分重既鱼之前,食呢个比较香口嘅前奏,呢个安排都系恰当嘅。
深海池鱼,味道比较重,食落喉咙系舒服嘅。
牡丹虾系我自己最钟意食嘅私心推介!因为虾肉鲜嫩,师傅亦都用咗牡丹虾嘅虾头里面嘅虾膏,另外制作左一啲面豉酱去到捞匀,所以成个配搭就会系几有牡丹虾,鲜嫩肉的爽脆,肉质亦都带有虾膏𠮶种浓郁,齿颊回味无穷嘅效果。食咗之后唔好咁快饮茶 等佢快啲回甘!
𫚕鱼,其实即是油甘鱼之类,我自己本身唔系咁钟意食呢只鱼,感觉是细嫩甘甜,不错。
刺身完,先暖胃,来一客舞茸菇清汤,菇味轻柔,鱼鲜汤清。
和食料理两款
1.烧波士顿龙虾球,炸禾稻米花,口感像爆谷,富米清香,有惊喜!直程有想叫师傅另外再炸米花给我们吃,真的十分好味!好有惊喜的伴叶菜,叫人难忘! 龙虾球啖啖肉,拉油以锁住肉汁同去腥,咀嚼了弹牙的 龙虾,好满足的感觉!
2.北海道帆立贝三文鱼籽海胆汁:香煎肥美的帆立贝,又香口又厚肉,海道海胆质感柔软,入口时海水味道很重,入口即溶,配上腌制过的鲜味三文鱼籽,更衬托出美味,
寿司6贯包括
真鲷,手钓池鱼,金目鲷,根室马粪海胆,关西鲭鱼,大拖罗,及额外追加的乒乓波三文鱼子(柚子皮)
真鲷系踏入5月份正值的鲷鱼季节,OMAKASE就是不时不食。鲷鱼是传统日本人每逢喜庆不可或缺的料理鱼种,外皮鲜艳,肉质细致,鲜甜美味。
手钓池鱼,来自北九州,一般池鱼更细条更矜贵,丰厚油脂,入口滑,鱼味重。
金目鲷,体色系淡淡嘅樱花粉红色,娇嫩柔美肉质,油分甘香。
根室马粪海胆,师傅不吝啬放入手中,打卡一流之外,海胆放入口中随即化开,味道甘香浓郁,回味无穷!呢个时候真系好想配清酒,但是要揸车,可惜!
关西鲭鱼,是类似昆布箱押的口味,灰绿色有油光,身体紧实且饱满,质地很细腻。盐味鲜明。
爱吃拖罗刺身的人,必定最爱中拖罗!但今次师傅就有惊喜,用大拖罗来炮制寿司!大拖罗不负所望,油香味道浓,配合舍利的酸度,整件寿司增添层次。
乒乓波三文鱼子(柚子皮)三文鱼子寿司上一粒粒橙红的三文鱼子,师傅指出要挑选最弹牙且无添加的三文鱼子,秘密地放了秘方,所以三文鱼子可以好似乒乓波咁弹下弹下,仲即时示范了!好神奇!师傅一点也没有夸张,鱼子确是饱满弹牙,加上柚子皮的加持,令这件追加之作提升了不少!
一轮生冷好滋味过后,待者送上一碗高汤,听说这碗汤用掉了五十余斤鲜鱼骨熬制,难怪鱼香扑鼻。
甜品 静冈蜜瓜
蜜瓜瓜肉爆汁,软滑如蜜, 女士限定的一件熊仔威化红豆饼,可爱又都几好食!纠结去食咗蜜瓜先好食。过红豆饼不过我觉得其实净系食蜜瓜都够如果唔系钟意食太甜嘅话可以要师傅唔好俾红豆熊仔饼你其实系一个空心嘅威化纯粹系啲红豆馅俾阿偏甜系我自己好钟意食红豆馅十胜红豆馅好甜嘅红都系我自己好钟意再睇返自己个人口味
熊仔饼是女士限定才有的,入面是甜糯的十胜红豆馅
。
回想喺整个制作omakase嘅过程,我都见到师傅一板一眼,一个工序,每一个步骤,佢都好清楚自己要做咩。你唔会感到慌乱,呢一个,就系食厨师发板,我自己好钟意睇师傅去工作嘅态度。呢一种日本职人有条不紊嘅工作次序大大增添左整个用餐嘅感觉 因为睇到佢认真用心去预备食物其实成个过程就好似制造紧一件艺术品,好似人哋玩陶艺喺度拉坯一样。
这个价钱下,没有用大量炙烧遮蔽技术或鱼材质量,初入门的朋友,可以一试。