2017-08-06
提起登龙街好多人都系即时谂起拉面店、拉面店同拉面店,其实𠮶边都有龙虾包、甜品店等,而喺街头有一间挺新嘅越南野,叫越男仔,我地今日就去食左。周六下午茶时间去到,估唔到客人都不少,好在刚刚有人埋单,我地刚好唔洗等位。相信平日食饭时间会更多人,毕竟附近都好多番工人士。餐厅位置都几多,装潢新式,有卡位、适合人少少嘅高枱高櫈,部分饰物都几有文青感。餐牌有越式粉面、小食、任品,喜欢自选嘅朋友亦可以自己拣配料。不过留意,呢度系冇越式饭食架。喺铜锣湾而言,定价合理,点粉面更加可以优惠价配小食、饮品,而且免加一务费,性价比高,难怪keep住都有客人入座。我地今日想试多啲小食,所以只系点左一碗粉分享。落单后不久就上菜,速度非常快,转眼就上齐。如果唔想啲食物冻哂,或者要逐啲点。越式生牛肉牛骨汤河粉 $58:生牛河粉份量不少,牛肉都有好几大片,汤头够热辣辣,只系略嫌牛骨汤底味道唔算太香浓。牛肉片食落嫩腍,脂肪位置唔多,加少少鱼露或者枱面上已有椒丝,已经好好食。蒜香牛油鸡翼 $16/2件:正价24蚊,不过点左主菜(粉面)就可以优惠价加小食,鸡翼牛油味都几突出,鸡翼皮虽然比较厚身,但都几脆。冰镇蜜糖冻蕃茄 $35
冰镇蜜糖冻蕃茄 $35:整个蕃茄去皮冰镇,面头淋上柚子蜜,以蜜糖伴碟。以刀叉轻轻一切,蕃茄里面嘅水份流出,入口新鲜,完全唔酸,加上柚子蜜嘅味道清新。其实呢个都有啲似四川嘅冻蕃茄,不过以蜜糖取代当中嘅白砂糖。钟意食蕃茄嘅朋友可以一试呢!而且天时暑热,食啲冰凉嘅野,降温不少。
法式芝心虾多士 $38/4件:多士面头平均分布芝麻,里面酿入虾胶,食落香口又脆卜卜,芝麻味突出,虾胶都算几弹牙,加埋芝士夹心,啖啖滋味,如果跟餐都系28蚊,几抵食呢。
越式虾饼 $38/4只:越式虾饼有别于泰式虾饼,个人认为味道都系以后者较为优胜。越式虾饼薄身,口感上点都会争啲,食落都几干身,蒜蓉调味唔系好突出,而呢度嘅虾饼系一早整好,冇新鲜热辣感觉。
越式素春卷 $20:春卷皮较腍身,唔够酥脆香口,如果可以有埋香叶提供包住生菜食用,感觉会较完整。
手撕鸡檬纸卷 $38:檬纸卷共有三款,其中两款非常新颖,分别系海胆手撕鸡檬纸卷($79)、三文鱼手撕鸡檬纸卷($55),不过我地都系传统啲,都系拣番原味,哈哈。手撕鸡堆满檬纸卷,加有黑椒都几惹味,檬纸卷唔会太厚太硬,沾上少少檬汁酸酸地开胃。
利宾纳青柠梳打 $18:正价28蚊,原枝泰国象牌梳打水倒插,都几特别嘅。
双柠七喜 $20:即系青柠加柠檬,不用多说。