2023-07-19
📌 MEMOIR - 铜锣湾登龙街28号永光中心17楼🗓(19/7) 星期三 ⏰ 晚上6:45左右💈特式:今日另一半有约,唯有自己一个人食晚饭,收工行完时代广场就过左去登龙街揾食,登龙街多好野食就系人都知,我就纯粹凭感觉揾左呢间Fusion餐厅,希望有个Good嘅用餐体验啦。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:见佢有set dinner提供,会包左3个courses(汤/4选1前菜/4选1主菜)同甜品,而家等我同大家讲下味道先。🥣餐汤 - 汤就可以拣当日精选餐汤,又或者加$20要龙虾汤,今日餐汤就系红菜头汤,但我就当然加钱都要拣我最钟意嘅龙虾汤,一上枱已经闻到好香龙虾味,入口劲浓郁,除左龙虾嘅鲜味,仲饮到奶油嘅香味,质地浓稠但入口又好顺滑,钟意龙虾汤嘅朋友必定要试。🥗前菜 - 有4个选择,我纠结左好耐要烟三文鱼杏仁芝士卷定吞拿鱼腐皮饺好,因为两者都好吸引。我结果都拣左烟三文鱼杏仁芝士卷,道菜上枱时已经见到好靓,无论摆盘/颜色配搭上都做得好精致,烟三文鱼嘅鲜味同芝士嘅咸香味融为一体,再配埋少少杏仁片点缀,面头再放左黑鱼子同三文鱼子,口感丰富细腻,系一道好高质嘅开胃前菜。🐮🥩烤美国顶级牛胸腹配
🗓(19/7) 星期三 ⏰ 晚上6:45左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
🐮🥩烤美国顶级牛胸腹配香草酱 $468 - 4款主菜入面有3款都系海鲜,因为汤同前菜都已经选择左海鲜,所以主菜就拣左呢个牛胸腹。
系咁高质嘅西餐厅食牛扒,叫5成熟系基本法则,上枱见到新鲜嘅浅粉红色已经食指大动,食落口肉质鲜嫩多汁,带有浓烈牛香味,微酸嘅清香香草酱,配合埋牛胸腹更加相得益彰,配菜仲有我最钟意嘅焗蒜,perfect。
🧀🍰甜品 - 甜品可以选择New York Cheese Cake或加$10转Daily Dessert,咁有我最钟意嘅Cheese Cake又唔洗加钱,梗系唔使谂啦。
呢件Cheese Cake不论味道同摆盘都有酒店级数,芝士味浓郁芳香,质感绵密,入口软滑,系我近期食过之中嘅佳作。而家值得一赞嘅系,佢地甜品系会特登用冻碟上,真系好细心。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 跟餐就无包任何餐饮,但见佢食物质素上乘,饮品都应该有返咁上下水准,所以就特登叫左个Iced Cappuccino,只只系$38,西餐厅嚟讲算系抵,咖啡味都够浓,有咖啡香气,入口好滑,绝对系唔错。
🍽环境:呢度嘅环境/装修/气氛/布置都可以媲美高级酒店嘅西餐厅,整体气氛好高雅,加上柔和嘅灯光、令人感觉好有情调同好relax。
⭐️特别想一讲同赞,就系佢地本menu,餐厅好有心机咁画咗好多宫崎骏嘅插画,仲有好多经典嘅场口,令到人睇本menu时充满咗好多童年嘅回忆。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:店员服务非常好,语气/态度都比人觉得舒服,亦感觉到好专业,直头有高级酒店咁嘅服务级数。
💰💸价钱:食左一个咁高质咁满足嘅西式dinner set,埋单都只系$500多少少,我觉得性价比都算ok,环境/食物质素等,各方面都做得好过好多西餐厅。
🐲💬总结:整体嚟讲,我对今次呢餐都非常满意,包括食物质素/环境/气氛等等,见到佢仲有个招牌16小时慢煮油封鸭髀好吸引,期待下次嚟可以试埋佢。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️❤️