2021-04-20 3772 浏览
台湾菜大家食得多。但台湾形式既车仔面大家又食过未?今次介绍既系铜锣湾系上年逆市开店,但生意完全无受影响,系上年3月开市,系首间海外分店,反而越做越旺既台湾菜灯笼卤味。可能因为开店个时,台湾咁岩封关,大家想去台湾去唔到,口痕想食正宗台湾野,就黎左呢间台湾过江龙。而旺角分店都系上年12月进驻朗豪坊,店内都系主打台式热食卤味,除左特别选用新既卤味食材好似猪嘴边肉、猪脷、生肠、肝连、鸭胗、麻吉烧等,都有全新台式小食,好似麻辣香卤猪耳朵、麻辣鸭血冬粉、高粱酒香卤鹅肝、金黄糖心卤鸭蛋等,而且仲有早餐menu,好似芝士猪扒蛋厚多士、爆馅芋泥肉松厚多士、花生酱火腿葱抓蛋饼等好有台式风味既早餐。灯笼卤味系台北师大夜市既一间台式卤味店,有22年历史,几年前就分左家,两兄弟分成红色灯笼同黄色灯笼,各有各做。呢间香港分店除左引入左台式卤味,亦都加左1D香港分店独有既野食,而香港店既员工有D有系其他著名台湾料理店既工作经验。有趣既系呢间灯笼卤味咁岩就系铜锣湾既登龙街,唔知系有心定无意。每次黎到餐厅座位都系KEEP起码8、9成满,排晒长龙,有时仲有排队排10-15分钟,不过人流算去得快。入到店舖餐厅装潢设计几有心

台湾菜大家食得多。但台湾形式既车仔面大家又食过未?

入到店舖餐厅装潢设计几有心思,充满台湾怀旧风,贴满好多怀旧台湾明星海报之余,仲有好多打卡位,打卡一流,充满台湾地道风味,木造家具,加上不断播以前热门既台湾歌,有D以为自己去左台湾。店舖唔细,楼上都有一层。
1️⃣ 车仔面
MENU可以睇到第一页系好似香港既车仔面咁,拣想食既𩠌同面底。店内有20几款配料可以拣,最吸引既系好台式既甜不辣、鸭血、米血糕,因为都系台湾直送,而鱼片头系香港限定既。
会有ABCD餐,帮你配好哂面同𩠌,D餐叫自由是个好东西,其实就系所有野自己拣。
因为我前后食过两、三次,所以就食过既面同𩠌逐种咁讲下。
卤水汁 💰0(👅: 8.5/10)
先讲汤底,台式卤味同港式或者潮式唔同,热食既卤味 ,而佢地有写到车仔面既秘制卤汤汤包,系台湾总店直送,有十几种材料,包括桂皮、花椒、甘草等十数种中药,再用慢火熬煮而成,卤水汁食落几香,顺喉回甘,带微微肉香,会食到小小药材味,不过味道比较重D咸D。
王子面 💰12(👅: 8/10)
王子面系一款台湾出产既即食面,历史悠久,系其中一个人气之选,MENU上都系推介既面条,食落唔似香港既出前一丁,口感有D似福面,比较偏身D腍身D,而且比较吸汤,所以同呢个卤水汁配合起上黎,食落D面就会比较重味D咸D。
冬粉 💰11(👅: 7.5/10)
冬粉姐系粉丝,系王子面之外既人气之选,都系MENU上推介既面条,冬粉食落软滑,入口爽滑,吸汤能力都高,所以食落都会重味有D咸食到最后。
猪耳 💰12(👅: 7/10)
自由是个好东西

猪耳咬落爽脆,食落都入味,不过间中会见到有猪毛,唔够干净,不过我个人唔太钟意猪耳,佢未令到我有惊喜或者令到我钟意食呢度既猪耳。
百页豆腐 💰11(👅: 8/10)
百页豆腐食落唔算弹牙,咬落唔够绵密,有D似腍身既豆干,不过都几入味因为几索汤下。
大豆皮 💰10(👅: 8/10)
自由是个好东西

大豆皮食落豆香,而且系索汤汁不二之选,将卤水汁精华入哂味。
白萝卜 💰9(👅: 8.5/10)
自由是个好东西

白萝卜系我食车仔面一定会叫既𩠌,食落非常软稔,有小小入口即溶,吸汤既白萝卜吸收哂D卤汁,所以几入味。
甜不辣 💰11(👅: 8/10) 甜不辣系鱼浆制品,系好台式既小食,口感有小小似韩国年糕,带点软糯,食落有弹劲,唔会煮得太过软烂,保留到小小鱼肉既香味,几索卤水汁,食落入味带小小咸。
弹牙贡丸 💰10(👅: 8/10)
贡丸食落弹牙爽快,猪肉味几重,而且有香菇味,食得出真材实料,算系有水准既贡丸。
鸭血 💰10(👅: 7.5/10)
鸭血味道就正常,薄切,食落软中带爽,无醒味,唔会一夹就散,所以可以睇得出佢无沟太多鸡血或者猪血。
2️⃣ 苹果盐酥鸡 💰38(👅: 7.5/10)
苹果盐酥鸡

呢个苹果盐酥鸡台湾本店无,系香港分店自己另外入货,系现成既盐酥鸡。
以呢个价钱食到呢种半制成既盐酥鸡,质数就较一般,不过食落粉偏厚同偏硬,而鸡肉食落太干,唔够JUICY,上面调味既椒盐味粉有D多,食落几咸下,食落有D似KFC既炸鸡粒,好既系鸡肉份量唔少,而因为有苹果既小小平衡,食落抵销返小小油腻感。
盐酥鸡个人觉得用薯粉做面衣个种会比较好食,而九层塔炸左会比生食更好,生九层塔虽然香味比较重,但叶既纤维比较难咬断,同盐酥鸡既口感有D唔夹。
3️⃣ Shake Shake 海苔盐酥鸡 💰42(👅: 7.5/10)
做法系盐酥鸡再分开上海苔粉同一个纸袋比你自己Shake Shake 捞匀佢,味道会比苹果更重味喊啲,而且会无左苹果消一消油腻感。
4️⃣ 香脆地瓜条 💰48(👅: 8/10)
香脆地瓜条

份量都唔少,系番薯条厚切,比较粗身好似手指咁粗,炸浆算薄脆,食落脆卜卜,外脆内软,而且带有地瓜既甜,加上淮盐味道会更突出,味道更有层次。
5️⃣ 黑糖珍珠奶茶 💰23+3(👅: 6.5/10)
黑糖珍珠奶茶入面既珍珠食落好有黑糖味,软硬都适中,但败笔系茶味同奶味都一般,比较淡味,所以只会想食完D珍珠唔饮个茶,我会PREFER个茶好饮D珍珠无咁好多D。
6️⃣ 冬瓜仙草柠檬 💰23+3(👅: 7.5/10)
饮落唔甜,冬瓜带自然既甜味,加上柠檬既酸几开胃,比起珍珠奶茶正常好多。
7️⃣ 冷泡桂花乌龙 💰18(👅: 8/10)
冷泡桂花乌龙

桂花乌笼虽然系茶包,但饮落茶味足够,闻到好香桂花味,清甜顺口,唔涩回甘,消济一流,系我钟意饮既乌龙,如果有得买走茶包都想买。
8️⃣ 冷泡四季春茶 💰18(👅: 8/10)
春茶饮落薄透清香,茶香几重而且持久,唔苦唔涩,入口回甘,夏天饮特别清新冰凉,解渴之余仲好顺口。
🌟总括黎讲,今日呢间小店,主打台式卤味,
系车仔面不过换左台湾既𩠌同埋面,面有得食台湾特有既王子面同冬粉,系几特别几有新鲜感,卤味水准几好,如果真系钟意卤味既可以一试,而卤味以外既野食,部份就比较一般,有食过其他台湾菜餐厅有更好既水准。

整体黎讲,车仔面质数未到超好食好有惊喜(同区一条街既面尊车仔面水准更高),但水准系及格以上,算系好食,如果想食台湾野或者车仔面口痕个时,系一个唔错既选择。

如果2个人黎食想食平D试多D野,又无话有咩𩠌唔食,就可以试下佢地既二人抗疫套餐。会有好多𩠌既一碗面、卤肉饭、苹果盐酥鸡、两杯饮品。
👅味道: 8.5/10
🍴环境: 7.5/10
💰消费: $85-100人均 (服务费:NA)
2021-03-21
苹果盐酥鸡