2017-03-10 3398 浏览
慕名而来,睇下您有咩特别先。迟来的早茶,未够十点就清晒场喇,晨运既走晒,行早山既已出发,二楼包场坐晒!全自助冲茶、攞餐具、攞点心,所以系完全无招呼既。我地要快快叹几个点心就立刻出发,再晏一点实比太阳晒死!内笼古色古香,乡村怀旧茶楼,晒太阳无冷气有风扇。虽然楼上无招呼,而且一个侍应都无,但落到楼下攞点心时各姐姐婶婶们都非常好客有礼,笑容可加,温暖的。点心 display 琳罗满目,气势磅礴又壮观,想食咩就攞咩,好有自助餐 feel,十分有趣!行上行落走两转已经满台点心,见到都劲兴奋,开动!水晶虾饺,饺皮蒸到溶晒,湿滴滴腍劈劈,no good!外观就非常吸引,白里透红,半透明若隐若现,虾仁大大粒够爽口,味道不错。干蒸烧卖,同虾饺一样蒸到过晒火,过湿过腍。味道好似虾米,非常特别,肥猪肉蛮多的,食落有点油有点散,强差人意。纸包鸡翼并纸包猪扒,其实猪扒好好味,香口入味,肉质弹而有咬口,但黏实晒啲纸,经常连纸一齐食,要不时吐纸呢。鸡全翼腌味浓,好食㖞。不过一样黏实啲纸,仲几油腻下。四宝鸡扎,芋头、鸡柳、鱼肚、火腿,我唔食芋头的,但一啖过四味齐吃还可以。够粉够泥的芋头添著弹滑甜美鸡柳及咸香火腿好正㖞

四宝鸡扎,芋头、鸡柳、鱼肚、火腿,我唔食芋头的,但一啖过四味齐吃还可以。够粉够泥的芋头添著弹滑甜美鸡柳及咸香火腿好正㖞,美味。加上爽滑多汁鱼肚,无腥无嗅无油益,无得弹!识食一定一啖过品尝五种食材,折开续一击破就唔系食紧四宝鸡扎啦!食鲜竹卷会唔会折开食先?

糯米鸡,虽然没有山珍海味、没有鲍参翅肚、没有原粒咸蛋黄,但有甜美蚝汁肉松配上黏黏糯米饭夹杂著咸蛋黄碎同样可口!来一件滑滑结实鸡肉卷在糯米饭之间滚进,散发荷香,好味!

山水烚西洋菜配腐乳酱,主角压轴登场!原来西洋菜系配腐乳酱架?又几好味㖞,好得好掂兼惹味,而且西洋菜苗又嫩又爽又多汁,菜甜味突出非凡,好好食!不过食唔出系咪山水烚喇。

去茶楼梗要要逗吓雀啦,哈哈。食饱饱大满足,充满力量,上山喇!
水晶虾饺
干蒸烧卖
纸包鸡翼并纸包猪扒
四宝鸡扎
糯米鸡
山水烚西洋菜配腐乳酱
2015-07-11
$100 (早餐)
山水烚西洋菜配腐乳酱
  • 糯米鸡