2019-03-05 1126 浏览
自地铁开通后,去西营盘方便好多,多左好多餐厅,热闹左唔少。而我今次就系第三街发现一家小型酒吧餐厅🍴。无论餐厅装潢、食物饮品卖相及味道、店员服务,都好好。我一定会再encore既餐厅之一 !餐厅面积虽小 但见到店主系decorations方面有唔少心思 自己最钟意坐门口既高座位,面向街而坐,身旁有post card墙,背后有bar同埋店员努力制作为背景,打卡一流!♔♔♔食物方面,小食、前菜、主菜、甜点及饮品选择都唔少,我同男友就拣左:1️⃣爆脆墨鱼大口仔配山葵酱ᴴᴷ$35 外层炸粉非常薄身,即炸口感酥脆,里面既墨鱼圈有咬口但唔会韧,送啤酒🍻或冻饮一流,系happy hour必点之选!👍🏻👍🏻 2️⃣拉丝芝士牛坑腩焗薯条🍟ᴴᴷ$78焗溶左既车打芝士铺系薯条上,拎起时有拉丝效果,薯条系粗身既,外脆内软,集薯味、牛味、芝士味一身,好香浓。美中不足既系牛坑腩有d干身,同埋如果芝士再多d会更正。又一配啤酒🍺系列。3️⃣葡萄牙洋肠煮蚬(配法包)ᴴᴷ$118店长话d蚬都系每日去附近街市买,上台时眼见只只都几大只,蚬肉涨卜卜,入口好鲜甜多汁又无沙,好入味😋,食到lamlam👅。不过葡萄牙洋肠味道有d太重,唔太习惯😅

♔♔♔

1️⃣爆脆墨鱼大口仔配山葵酱ᴴᴷ$35

2️⃣拉丝芝士牛坑腩焗薯条🍟ᴴᴷ$78

3️⃣葡萄牙洋肠煮蚬(配法包)ᴴᴷ$118
店长话d蚬都系每日去附近街市买,上台时眼见只只都几大只,蚬肉涨卜卜,入口好鲜甜多汁又无沙,好入味😋,食到lamlam👅。不过葡萄牙洋肠味道有d太重,唔太习惯😅。

有美食又点少得嘢饮赠庆呢!?我地叫左三杯饮品:

4️⃣樽装手工啤‘Lion Rock’ Dream ᴴᴷ$70
价钱唔算平,不过胜在味道特别,麦味唔会太重太苦,有桂花清香,唔太饮啤酒既我好钟意!

5️⃣Kombucha ᴴᴷ$45
呢个系一种‘发酵茶’,味道有d似醋,几浓郁,偏酸,好开胃,可以去食物既肥腻感👍🏻。不过我本身系钟意饮酸性饮品,但男友就觉得太酸,所以大家叫既时候就注意啦。

6️⃣最后,因为想同男友再坐多阵倾计,我地口淡淡就叫多左杯Lemonladeᴴᴷ$48
卖相好令,紫💜💛黄配色好衬,味道好refreshing,仲有粒粒柠檬🍋皮,有咬口之余,仲好有柠檬香!

7️⃣差d唔记得左个甜品:Pavlovaᴴᴷ$48
系一种以酥脆既蛋白酥为基底,内部柔软(转自维基😛),第一次食,唔太识评价,不过就唔太系我地杯茶,有d漏。份量都几大,有唔少生果,几colorful,同几个frd share都仲得。

店主超级nice,见我地有选择困难,好细心同我地讲解menu上既食物饮品!👍🏻👍🏻👍🏻,而且无加一服务费!一定会再encore!支持香港小店!

2019-02-28
  • 爆脆墨鱼大口仔配山葵酱