之前试过第二度既炑八韩烤,觉得都唔错呀!今日带住细路要食晚餐,就黎左呢间位于观塘鸿图道既炑八韩烤亲子餐厅。先讲大人野食先!呢度主打韩牛,餐牌当然有牛,仲有猪,鸡,海鲜,酱油蟹,炸鸡,传统韩食,汤类。开炉之前,服务员先加少少泡菜落烤炉嘅一边,之后加蛋汁。另一炉边就加碎芝士同粟米。等个炉烧到咁上下就食得。泡菜蛋外皮有少少脆,味道就带微微泡菜味,严重建议唔好等到蛋熟哂先食,蛋滑滑哋好食啲,仲有碎泡菜可以咬下。粟米芝士非常邪恶,芝士超级拉丝,咸香十足,好好味!服务员见你食完会主动问你洗唔洗添加。之后服务员就上可以无限加添嘅辣泡菜,芽菜,甜甜地既红萝卜同白萝卜片,同甜甜嘅昆布,有d上面洒上少少辣椒。全部可任添,质素唔错。同时,服务员仲上左胡麻酱新鲜沙律菜同生菜包。沙律有多种沙律菜同车厘茄再加上胡麻酱,大大碗又新鲜爽脆。生菜包都好新鲜,有好几大块。伴有辣椒同生蒜。亦同时上埋酱汁三宝,分别系面豉酱,盐同甜烧肉汁。不过我觉得已经唔需要。第一次黎,今晚拣左个三色五花肉韩牛味蕾补完套餐,$895另加一,包以下食物:牛小排4块,油花平均,好靓,食落牛味唔错,唔算韧。韩牛前胸肉3块,都几厚身,食落啖啖肉,剪细

先讲大人野食先!

泡菜蛋

开炉之前,服务员先加少少泡菜落烤炉嘅一边,之后加蛋汁。
粟米芝士

前菜
胡麻酱新鲜沙律菜,生菜包
酱汁三宝
牛舌,韩牛前胸肉,牛小排,鳗鱼
牛小排4块,油花平均,好靓,食落牛味唔错,唔算韧。
牛小排
韩牛前胸肉3块,都几厚身,食落啖啖肉,剪细食会更嫩口。
牛舌4块,薄切得黎都仲有少少弹牙口感。
鳗鱼
鳗鱼一大块,原来要先烧皮,然后再烧另一面,最后剪细再烧到金黄色,好彩服务员见到我唔识就帮我烧,真系烧得超脆皮,又脆皮又弹牙,超好食。
鳗鱼
两片南瓜同一片菇,呢碟肉全部都系原味,可以食到原汁原味。
三色五花肉
三色五花肉原来系有三种调味既五花肉,分别系烧肉汁,青酱同辣汁。五花腩肥瘦相间,块皮好有弹性,肉质好嫩,仲带少少软骨,调味后好好食。青酱特别。辣汁唔辣。伴有一件鲜冬菇。
冷面
冷面大大碗,配有薄白萝卜片同青瓜片,仲有半只蛋,最后洒上白芝麻粒,配烧肉食可降火。

另外叫左3杯饮品。
初号机碟豆花乳酸梳打, LCL生命之水柑橘红莓梳打

初号机碟豆花乳酸梳打 $48 另加一 (左)

LCL生命之水柑橘红莓梳打 $48 另加一 (右)
两杯梳打都系大大杯,面头加左一片柠檬同橙,我钟意呢度用碎冰,而杯野饮唔会太多气。

初号机碟豆花乳酸梳打系浪漫既紫色,饮落甜度适中,超好饮。

LCL生命之水柑橘红莓梳打有分层红色同橙色,饮落果然系红莓同橙汁合体,唔甜,仲食到粒粒橙肉。
杯垫
随机仲送有杯垫一个,可以带返屋企玩。
香橙乳酪 $48 另加一
香橙乳酪
香橙乳酪份量又系大大杯,饮落甜甜酸酸,有少少奶味,仲有一把雨伞可以比小朋友玩,童年回忆呀!

讲完大人就到小朋友啦!
平日晚市时段,小童入场费$158,包儿童套餐一份,韩服体验一小时同游戏区玩乐两小时。

游戏区系正门口,自成一国玻璃房,入面好大,有瀡滑梯、煮饭仔、积木,都好多野玩,要除鞋同消毒手先可以入去玩。

游戏区入口有衣柜,入面就系有传说中既韩服体验,请职员攞比你就得,d韩服质素都唔差呀,可以同小朋友影多几张相。

埋单仲每个细路送一个银币扭蛋,细路开心死。

今次野食都唔错,前菜可以免费任添都几抵食。呢个餐绝对够两大一小食到饱饱,最紧要系小朋友开心之余,大人又食到好野,唔洗食黎食去都系一般亲子餐厅既野食。座位舒服,而油烟味唔重,服务员会主动帮手收野,今晚真系好开心!
2022-06-10
泡菜蛋