2017-12-21
menu 经常转换新菜式,仲好特别吓,非常令人期待。芝士西兰花汤,从未饮过咁稀既,果然系汤水,好水呢。淡稀汤汁味道又不错㖞,最衰质感较差。啤酒焗鸡扒意粉,奇怪地鸡扒食唔到任何酒味,反而酒味只来至个汁呢,即系无用酒腌鸡?鸡肉嫩滑多汁,虽然有点油腻,幸好鸡皮带胶带黏,煎香一点更好。红咖喱龙脷鱼意粉,一坐低侍应阿姐即话无饭食喇,已经卖晒,唔好意思呀。无紧要,意粉先啱我啦。但早前食过发现太腍太粉口过熟,贯彻始终依碟都不例外,下次食薯菜算喇。红咖喱香,不过色水差少少,咖喱味近乎零,质感幼滑,十足忌廉汁一样。干煎龙脷柳大大条,表面涂左蛋浆,煎得十分香口,肉质嫩滑水润有肉汁,满意可口。忌廉南瓜汤,饮完都唔知系咩汤,睇完 menu 但唔记得左。味道清淡水汪汪,接受还可以。苹果咖喱猪扒焗意粉,听个名几得意,就试试佢。即叫即焗,新鲜滚热辣,Good Good Good ﹗唔似大集团快餐店焗定晒,完全系两回事。咖喱滑溜,香而不辣,还带点点苹果甜味,好开胃,转眼间已被我消灭晒所有意粉﹗意粉出奇地烚得干爽,质感弹滑非常好。先煎后焗猪扒,香喷喷腌味可口,质感软棉,好好食﹗忌廉粟米汤,一向以来邮票出品既餐汤都非常稀
忌廉粟米汤,一向以来邮票出品既餐汤都非常稀,水感十足,虽然味道系有,到底是否故意作此特色呢?这碗汤水更加严重,见唔到粟米既粟米水,饮得到粟米味既,粟水又缩水。
黑椒薄牛扒意粉,没有最差,只有更差。意粉贯彻如一腍劈劈又黏又粉,烚到过晒火。试过焗意粉,质地都系黏糊,但会好少少,免强合格。
薄牛扒?入口即时联想到早餐食既沙嗲牛肉,松松的牛肉,没没点煎过的焦香,而且劲多肥膏同筋。黑椒汁淡而无味,水水的不香不辣,用作捞饭或烩意粉就更加淡。
苹果醋香煎龙脷柳意粉,意粉 keep 住惊吓,从最初到现在都系腍劈劈,黏黏粉粉,会唔会转用幼意粉呢?细号意粉易熟又易处理。不太喜欢食饭,面才是我的主食,下次再帮衬,都系试试薯菜啦﹗
个汁完全感觉不到苹果醋味,而且食落只是普通煎龙脷柳,外脆肉嫩,微腥而香口有肉汁,热辣辣都合格。
砵酒咖喱鸡扒意粉,意粉依旧腍劈劈及粉口,烚得太久了﹗还是没有落盐烚呢?烚到九成熟左右夹起过镬,再用橄油炒一炒就够弹滑咽韧好味道啦!
咖喱都无砵酒味既?没半点酒香,失败。质感好幼滑,浓浓茶记咖哩胆,捞上意粉不过不失。半煎焗鸡扒皮香肉嫩,劲多肉汁,好味﹗
黑椒汁橙酒烩鸭胸配意粉,意粉依旧腍劈劈及粉口,烚得太久了﹗还是没有落盐烚呢?烚到九成熟左右夹起过镬,再用橄油炒一炒就够弹滑咽韧好味道啦!
黑椒配橙酒怪怪的味道,不喜欢。上台时闻到阵阵酒香,但入口就一点酒味都没有。鸭肉有点膻,肉质够腍,整体味道还可以啦。
跟同台食客一齐落 order,谁知那位操不纯正广东话的神州肥姐攞住碗汤及我既鸭胸意粉,将碗汤比左同台食客,碟意粉就交比我﹗
明明依 set 系我架㖞,何解无啦啦拆比人地呢?思路非常不妥当㖞。惯例先饮汤后食主菜架麻。暂时放著意粉不理,等餐汤到来。过左成分钟都未到,唯有叫另位四眼阿姐攞碗汤比我,离晒谱架﹗
时间推前到落 order 时,我有点颈喝想饮野先,那位操不纯正广东话的神州肥姐拒绝落单,称只可以叫主菜先,不可以餐饮同主菜一齐叫,要分开叫!您系咪有病呀!定系有严重控制狂?定系精神有问题傻呢?
时间再推到最前,我刚入门口,坐低无人理,那位操不纯正广东话的神州肥姐递过餐牌给同台食客,完全无意识比我,当我透明?还是好惊我呀?真系佛都有火!