2021-09-02
屋企人庆祝我生日,知我想食威灵顿牛柳,所以近近地,拣左呢间位于科学园嘅餐厅。其实自己一直都想黎,但因为交通唔太方便,所以一直都无黎。不过,今次屋企人揸车过黎,交通时间大大缩短左,加上泊车方便,消费$200可免费泊2小时,$400就可以泊4小时。Book左7点枱,当时客人唔多,只有三四枱客。我地被安排花园平台果边坐,当时仲有少许日光,望出去其实都几舒服。呢度系扫QR Code落单,由于一心想黎食威灵顿牛柳,点知佢显示售罄….好失望…..😫屋企人问职员系咪要book枱果阵订埋先有得食,不竟岩岩先晚市,而且客人又唔多,售罄嘅速度未免太快了。职员表示,无需预先订餐,由于威灵顿牛柳由午市开卖,晚市有机会无货。无奈之下唯有拣选其他主菜,点知刷新画面,见到威灵顿牛柳可以落单😯首先送上脆炸鱿鱼圈 $78粉浆厚度岩岩好,鱿鱼有鱿鱼香,就连伴碟嘅火箭菜都好好味😋炸鱼薯条 $118送上枱果阵,我地都忍唔住「哗!!」,我成日都唔明炸鱼薯条份量咁少,点解可以做主菜,呢一刻我终于明----原来真系可以鱼肉几滑、有鱼味、唔腥,预先调味,已经够咸,唔点酱都得。炸皮会偏厚少少,始终咁大件鱼柳,粉太薄好易散,我表示理解同
首先送上脆炸鱿鱼圈 $78
粉浆厚度岩岩好,鱿鱼有鱿鱼香,就连伴碟嘅火箭菜都好好味😋
炸鱼薯条 $118
鱼肉几滑、有鱼味、唔腥,预先调味,已经够咸,唔点酱都得。
炸皮会偏厚少少,始终咁大件鱼柳,粉太薄好易散,我表示理解同接受,不过屋企人就嫌厚粉得制。
威灵顿牛柳 $188
呢款牛柳工序繁复,所以价格一直都比较高,但好多人都话好味,勾起我对佢嘅兴趣。今日初尝威灵顿牛,虽然同想像有少许出入,不过整体都OK。
酥皮酥脆,牛柳软淋,无出太多血水,而且有牛味。牛肉本身够咸,点埋个汁会太咸,所以建议就咁食。原只焗薯未够粉,个心有D硬。
爱尔兰健力士牛肉批 $138
「哗!!」又系好大份,足足有两个手掌咁大!!
第一次食呢款牛肉批,牛肉已经炖到非常淋,而且份量唔少,另有薯仔、西芹等材料。汤汁入口果阵会食到少少苦涩,估计系黑啤留下嘅味道,不过我地嫌汤汁太水,令酥皮好快就变淋,如果可以好似忌廉汤咁杰番少少就好(虽然咁食可能唔正宗)。
韩式芝士拉鸡 $118
之前睇食评见到D相可以拉起长芝士,咁岩在场又有人食紧,刺激到身为芝士怪嘅我,立刻点左一份,放纵下自己😆。
可惜,呢度嘅溶芝士好水好稀,应该唔系水牛芝士,因为根本拉唔起丝😣,而且入口无咸香,而系苦味😥,我觉得芝士质素麻麻,点左一次就放弃。
炸鸡无乜炸粉,所以入口唔会觉得好介口,而且好入味,小鸡搥肉质唔会鞋。辣同唔辣都好味,唔食得辣嘅家人都食辣味鸡。
除左泊车优惠外,只要出示白石角屋苑住户证即享9折,非常抵。环境舒适,枱与枱之间有充足嘅空位,同朋友倾偈都唔怕比外人听到,整体体验唔错。
声明:由于我住白石角,所以可享餐厅提供的白石角9折优惠,但系统要求我剔“试食活动”优惠,先登食评,请各位唔好误会系餐厅请我试食。