2020-03-24 2731 浏览
其实好少去斋舖食斋,因为觉得好油,啲食物又差不多味,蓬瀛仙馆系少数我觉得无呢个问题嘅。是日同一班同事出黎食下斋,餐牌有好多套餐拣,但我地有个相当嘴刁嘅同事,觉得套餐太平凡而决定散点,叫够八款好意头。𩠌未到就梗系要食粥先,呢度个粥真系超正,有果皮香,又绵又滑,真系明火白粥,不是粥舖啲撞水粥,太好味,未有𩠌都食左三碗。斋卤味呢个好平凡,无乜特别话好唔好味,酸酸地咁样。脆皮炸春卷十分香脆,入面一丝丝蔬菜好好味。香煎腐皮卷腐皮有咬口,入面的蔬菜好juicy。酥炸荔芋卷呢样十分好食!炸得香脆又唔油,咬落一啖啖芋头,好绵,同芋头鱼异曲同工,但呢个一口一件更方便食。豉椒生根同事话想食生根,问店员有咩推介就点左呢款,豉椒几惹味,生根吸哂啲汁好味。罗汉会上素杂菇同马碲好好味,蚝油汁够入味。百合黄耳花枝炒蜜豆呢味淡淡地,白色一块块个啲系素花枝,食落爽口好得意。雪菜三丝炆米最后仲有碟炒米粉,同罗汉上素啲料差不多,多了雪菜,咸咸地炒得几好味噃。好饱好饱,样样都好味,碟豉也算大,抵食!

斋卤味
呢个好平凡,无乜特别话好唔好味,酸酸地咁样。
脆皮炸春卷
十分香脆,入面一丝丝蔬菜好好味。
香煎腐皮卷
腐皮有咬口,入面的蔬菜好juicy。
酥炸荔芋卷
豉椒生根
罗汉会上素
杂菇同马碲好好味,蚝油汁够入味。
百合黄耳花枝炒蜜豆
呢味淡淡地,白色一块块个啲系素花枝,食落爽口好得意。
雪菜三丝炆米

好饱好饱,样样都好味,碟豉也算大,抵食!
2020-02-28