2021-09-22
我条为食筋又返咗嚟、上网睇完某某介绍,以前就会9秒9冲过去,今次都等咗一个星期先至由港岛区直踩西隧决战流浮山,唔多唔少都有少少进步(笑)一入到去,𠮶种杜琪峰PTUFeel 即刻从餐厅「射咗」出嚟,时光倒流花样年华,你会见到三山五岳,鹰唛炼奶不特止 ,孤陋寡闻的我都未见过茶餐厅入边可以容许大狼狗一齐进食,总之呢镬就「声色犬马奇趣录啦」,嗱千祈唔好问我入边有冇人食烟啊,我咩都睇唔到呀 (笑)我嚟呢间Feel 100% 就系为咗佢 嘅隐藏食物 (餐牌冇嘅~~~~蒸饭)我同太座先叫咗两个排骨饭,个人认为食中菜、茶记首要条件要够热,我排骨饭一上枱就好似Space X 准备上太空咁样热辣辣,啲排骨望落去好有光泽,啲饭粒粒分明,感觉系将生米蒸成熟米状态,本人比较钟意食硬米,咬落去有粒粒分明的感觉,所以如果容易胃痛或者吃开软饭的朋友或者未必钟意这个饭质素感,个饭热到要侍应姐姐额外跟个盘俾你将佢倒落去你就知佢有几焚身似火,排骨好滑,唔需要额外落豉油,已经充满味道 ,太座俾我第一个反应就系「呢个就系我细个食排骨饭嘅回忆」秒速食完之后梗系去到encore环节,原来佢仲有牛肉饭、鸡饭、梅菜肉饼饭、双肠饭,咁我
秒速食完之后梗系去到encore环节,原来佢仲有牛肉饭、鸡饭、梅菜肉饼饭、双肠饭,咁我即刻整碗肉饼饭试试佢,再叫多个牛肉饭,虽然都好食,但系冇排骨饭咁吸引,所以我即刻同我老婆你嚟个圆桌会议探讨下好唔好叫多个排骨饭,但系我觉得碗饭多,但系啲料比较少,突然间一渡灵光打入我「云精」不如做个排骨饭加排骨啦,满心欢喜去叫点知老板话唔可以咁做嘅,虽然牛有几个胃,谂吓谂吓食嘢留一线,他日好相见,咁我就冇再叫多个啦
四碗饭加杯热柠水咁样叫法个早餐都系收我$99 , 一个排骨饭成为$19 ,咁嘅质素仲想点啊,我骨子里好似钟先生咆哮大叫好X 抵呀(笑)