2023-07-21
点样食推介✨💛中环Fusion菜💛💛中环黄店💛何兰正 地址:中环云咸街29号东方有色大厦2楼🍖奶香十足顶级意大利流心芝士配超甜荷兰小番茄,牛油果,意大利式中国芫荽香草酱,刀削白灵菇,肉松及湖北烧番茄香辣汁 $218 (8/10)依碟嘢无论素食(应该可以嗌走肉松)或者非素食都系必食(⊙ω⊙)!首先主角burrata真系超流心,口感滑溜,大大话话都食左10几间餐厅嘅burrata,依旧可以话系我心目中嘅top1🤤,配合超爽口嘅白灵菇一齐食口感一流,芫荽青酱同麻辣汁嘅配搭可以为味蕾带来冲击,肉松增加一丝咸甜感,不过份量真系好多,可以食饱一个人🫣🍖24小时慢煮伊比利亚叉烧配日本温泉蛋,红洋葱渍,香喷喷香葱猪油捞饭 $198 (7.8/10)Iberico煮整嘅半肥瘦叉嘅肉质特别嫩又冇猪肉腥味,虽然猪油捞饭好肥西,但有一堆菜伴碟,又菇又椰菜花又粟米荀咁,令我觉得冇咁有罪恶感🤣🤣🍖先炆后煎澳洲和牛脸,配浓香沙嗲,荷兰豆,铁板先炆后煎猪粉肠及肠粉 $198 (7.8/10)旧和牛面纸灯炆劲劲劲腍,咬落好桨口,好正!!猪粉肠同肠粉嘅配搭又系好新奇有趣,沙嗲汁好浓但食得多颇腻🍖极幼滑花生酱焦糖炖蛋配炼奶
💛中环Fusion菜💛
💛中环黄店💛
何兰正
地址:中环云咸街29号东方有色大厦2楼
🍖极幼滑花生酱焦糖炖蛋配炼奶西班牙松脆包,热带果酱,迷迭香煮菠萝 $148 (8/10)
本身已经饱到癫🥹,但食左啖花生酱creme brûlée就比佢征服左,花生味浓,唔会太甜,口感真系做到极滑,焦糖面厚厚地咁又劲脆,反而觉得d热带果酱唔系好夹,当花生酱咁搽系旧包度食都唔错
回头指数:🍧🍧🍧 (满分:🍧🍧🍧🍧🍧)
好坐指数: 🧎🏻♀🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️ (满分:🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️)
人均:$400~
服务:(7.5/10)
何兰正黎几多次都唔会厌❤️,每次黎menu都有少少变化