朋友搬咗入鸭脷洲多时,我一直都未有空拜访。直至星期一我去开金钟做嘢,咁就的起心肝约佢吧🙈。佢带咗我去利东商场嘅「御名园」食晚饭,就咁睇门面完完全全系一间街坊酒家👀。不过可能正正系街坊店嘅关系,部长以至店员们嘅服务态度都超好👍,人情味特浓,佢哋礼貌好到令我有啲唔好意思,哈哈。星期一晚上唔算太多人,但都叫做坐满个大厅。餐厅做街坊生意,定价自然大众化,佢提供大量晚饭优惠小菜以供选择,价格分别为$58、$68及$78。其实仲平过茶餐厅嗌𩠌食饭啰‼️,如果酒楼开喺我楼下,我同屋企人一定会成日去食。鲍鱼汁扣原件花胶($28.8/件),我哋茶都未开之际,店员就已经推介一定要食花胶😜。我本身唔特别好,但见个震撼价真系好鬼平,就一于唔好蚀底。花胶扒好大件,一人一件都要用煲仔饭个煲先放得落!花胶炆到超软绵,胶原蛋白满满,仲吸哂鲍汁嘅味道,好惹味啊。我哋仲特意留低个汁阵间再食。题外话,店员见花胶放耐咗,仲主动提议帮我哋滚返热佢🔥,服务非常细心。生猛西澳洲龙虾配上汤焗伊面底($338/只),澳洲龙虾最近卖得平咗好多🦞,但酒楼卖呢个价近乎同自己买料煮差唔多,性价比极高。餐牌写龙虾约有一斤四両重,我觉得甚至唔止添。
鲍鱼汁扣原件花胶
生猛西澳洲龙虾配上汤焗伊面底
生猛西澳洲龙虾配上汤焗伊面底($338/只),澳洲龙虾最近卖得平咗好多🦞,但酒楼卖呢个价近乎同自己买料煮差唔多,性价比极高。餐牌写龙虾约有一斤四両重,我觉得甚至唔止添。龙虾足以拆成十几球,仲要全部都大大嚿,食龙虾食到饱真系第一次🤣。
西澳龙虾比波士顿龙虾好食😋,肉质爽弹,味道鲜甜。另外,亦讲多少少两者嘅分别,西澳品种嘅虾头同虾尾相对较细,肉身则饱满,好多人仲拎佢嚟做刺身添。咁样足以证明西澳龙虾喺龙虾界嘅地位亦唔轻🇦🇺。
生猛西澳洲龙虾配上汤焗伊面底
餐厅嘅烹调方法系用上汤焗制,配伊面底🍜。高汤咸香十足,芡汁唔会过笠,而且并没有盖过龙虾嘅鲜味呢!伊面喺底索哂啲精华,邪恶到不得了🤤。本身惊未必食得哂,但太好味,一啖接一啖,不知不觉间就将佢KO咗。
黑椒葱爆安格斯牛柳粒
黑椒葱爆安格斯牛柳粒($158),牛柳粒就相对无咁大碟,纯粹因为其他几样系巨无霸先有对比🆚。调味方面,幸好无乜葱臭,黑椒味强,会刺激喉咙,但又好爽,令人又爱又恨。🐮即使重口味,不过都食到牛味,而肉质就唔算好嫩,但亦都唔韧。牛柳粒以外嘅配菜好过瘾,特别系白色一条条𠮶啲🤍。原本以为系大葱,但咬落口感爽脆,仲有啲拉丝出现添。咦咁似曾相识嘅,中心位置更有好多个孔,无错佢系同莲藕有关,叫做「藕藤」。首次食佢大感新奇,令我印象深刻。
瑶柱海味杂菜煲
瑶柱海味杂菜煲($68),呢度连杂菜煲都足料过人🍲,摆盘仲好整齐同靓靓。各式食材铺满个煲,最瞩目嘅一定系面头堆瑶柱丝同虾米,另外仲有🥦西兰花、菜芯、白菜、竹笙、冬菇、木耳同腐竹等,超丰富呢💚。蔬菜并无煮到老哂,味道恰到好处,浓淡适中,而煲底原来更隐藏咗大量粉丝,粉丝好入味,食埋佢感觉就完整了☺️。
木瓜红枣炖雪耳
最后,餐厅仲会奉送糖水俾每位客人,糖水好有诚意,并唔系普通嘅红绿豆沙,而系木瓜红枣炖雪耳💕。每盅均系热辣辣,味道清甜,用咁多料煲,滋润度爆登。不过我已经好饱,就放弃咗无食埋啲渣。另一边厢,留意返晚市茶芥每位$15,正常水平🍵。
总括嚟讲,御名园实而不华,凭煮出美味菜式同提供优质服务,已经能捉住客人嘅心💯。餐牌上写住「皇者之风.百姓滋味」,而家谂落都真系几贴题。虽然我哋最终埋单都唔平,因为食咗龙虾,不过丰俭由人啦,斋食小菜亦得。基本上每个部份我哋都好满意,唯一就系略嫌餐厅个冷气弱咗少少啰🥵,但问题不大!
2021-05-18
鲍鱼汁扣原件花胶