2021-05-19
❀ The Pawn #湾仔 ❀❗️百年古迹气氛满分 假日free flow brunch❗️——————————————————每次嚟到湾仔都不敢被呢幢百年古迹所吸引🤩当年系一间当舖,但现时已经成为数间餐厅嘅所在地,今次就嚟到位于2楼嘅The Pawn!特色之处在于有露台座位,可以望到湾仔嘅众生相,而且私隐度好高,喺餐枱之间摆放盆栽,冇咁容易睇到其他台👍🏻室内嘅装修亦非常精美,真系别有一番风味💖餐厅大部份都系外国人,气氛轻松舒适,侍应有礼。食物质素大致唔错,想揾个靓地方好好庆祝一下可以考虑。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ The Sober Brunch $548假日午市只提供free flow brunch,包括头盘、主菜、甜品、free flow饮品。因为朋友同我都唔饮酒,所以就拣咗sober brunch,包smoothie, fresh juice, soft drinks。如果想饮酒嘅你就可以拣Boozy Brunch $698/ Absolute fabulous brunch $1088,红酒、白酒、啤酒、cider都有。觉得如果唔饮酒嘅话其实性价比相对低,如果纯粹想体验一番,唔需要fr
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ The Sober Brunch $548
觉得如果唔饮酒嘅话其实性价比相对低,如果纯粹想体验一番,唔需要free flow,可以考虑平日嘅2-course lunch,$168就可以,感觉抵食得多🤣。
♥ To Share
✦ Ricotta Toast
✦ Bruschetta Toast
✦ Cold Cut Platter
✦ Caesar Salad
✦ Yam Fries
会先上头盘,款式唔算特别,不过整体味道唔错🤤。
尤其钟意佢嘅ricotta toast,配上无花果同埋黑醋,有fineprint 嘅影子,好好味!
另外yam fries亦非常香脆香甜,配上garlic mayo,邪恶美味。
♥ Main
✦ Beef
✦ Mussels
主菜一共有六款选择,分别有牛、鱼、鸡、青口同埋两款意粉,今次我哋拣咗牛同埋青口。
牛扒佢𠮶阵冇问我哋几多成熟(可能咁啱Miss咗?),切开觉得起码七成,心谂不妙,不过入口都冇想像中咁韧😯系有少少咬口,牛香好重嘅牛扒,视乎个人喜好。
相反青口就真系必食😍当时挣扎应该嗌鸡定系青口,好彩听咗侍应嘅推荐嗌青口。
每一粒青口都极之大只,非常creamy,甚至比蚝更出色,完全唔系平时香港啲西餐细细只𠮶啲。白酒汁亦非常香,加上少少洋葱。冇加任何忌廉,望落清淡,但好入味,推荐👍🏻!
♥ Dessert
Menu话系unlimited,不过𠮶日我哋净系试咗一轮。
有朱古力慕丝、西班牙油炸鬼、伯爵茶泡芙。
三款当中伯爵茶泡芙较为突出,冇谂过喺西餐厅都食到咁香浓嘅伯爵茶甜品。
不过其余两款都相对普通🙈油炸鬼比较硬,慕丝唔知系咪室外较热,完全变咗系一pat酸酸地嘅朱古力酱。。。
♥ Drinks
✦ Fresh Juice
✦ Smoothie
✦ Soft drinks
当日果汁系鲜榨橙汁,我哋就冇试到🙈不过三款smoothie都几好饮,真材实料又唔会太腻,分别有mango Lassi, banana & oats, strawberry & yogurt。
另外soft drinks,除咗可乐之外都仲有ginger ale, ginger beer等等,选择几丰富。
不过讲真饮几杯都饱晒,对于我呢啲唔特别好甜野嘅人来讲,觉得如果有non free flow嘅选择会就更好(cheaper)。
——————————————————
✨整体味道: 4.1/5
✨环境装修: 4.2/5
✨服务态度: 4/5
✨性价比: 3.3/5
✨再访兴趣: 3.5/5
💞整体来讲
食物大致上其实唔错,尤其系个青口真系好好食😋不过对于唔饮酒嘅我哋来讲,free flow brunch就唔系好抵🙈如果都系想来感受一番、体验喺百年古迹内进食嘅话,建议可以尝试佢哋平日既2-course lunch,感觉应该更加抵食。PS当日大热天时32度坐喺露台食都觉得OK,因为佢哋本身有遮荫而且有好多大风扇,极怕热嘅朋友都接受到,而且坐出面个vibe真系正好多。