2014-07-07
旧公司同事聚会,数数手指有D同事十几年冇见,太空超人话呢次系百年难得的聚会,20位大人7个细路,好期待 。翠丝建议入流浮山明记,话识人好抵食,可以预早帮我哋订定海鲜,新鲜好味,今次辛苦晒翠丝。去到明记,留咗两张12人枱比我哋,我哋27人坐太廹啦 ,要求转其中一张去旁边嘅14人枱,服务生居然要走出去问先返嚟帮我哋转。人多真系好,可以食好多好多唔同款嘅海鲜,果晚我哋饮咗汤,食咗蜜糖金蚝、粉丝蒸扇贝、清蒸鲍鱼(以上三款各20只),另外椒盐赖尿虾、油盐焗蟹就各10只,清蒸石斑两条,每条斤半左右,仲有豉椒炒大圣子、椒盐鲜鱿、蒜蓉蒸开边虾、白灼花螺、清炒菜心、腐乳炒通菜、招牌炒饭、菜胆鸡;油盐水花甲去到话冇货。汤比较清,未试过海鲜汤会咁清,我果枱大家攞咗一碗都冇再添。豉椒炒大圣子,亚仔好钟意。第一次食金蚝,原本以为好似海味舖买到的本地生晒蚝咁充满香浓嘅蚝味,满心期待,点知系两件事嚟,蜜糖金蚝味道淡咗D㖞。粉丝蒸扇贝比咗亚仔食,佢话好好味,初初佢仲唔食粉丝,我话呢D先系精华,叫佢试吓,试咗之后觉得好味到连爸爸果份粉丝都食埋。清蒸饱鱼够谂,味道可以。椒盐赖尿虾香口惹味,如果D赖尿虾可以大只
汤比较清,未试过海鲜汤会咁清,我果枱大家攞咗一碗都冇再添。豉椒炒大圣子,亚仔好钟意。 第一次食金蚝,原本以为好似海味舖买到的本地生晒蚝咁充满香浓嘅蚝味,满心期待,点知系两件事嚟,蜜糖金蚝味道淡咗D㖞。 粉丝蒸扇贝比咗亚仔食,佢话好好味,初初佢仲唔食粉丝,我话呢D先系精华,叫佢试吓,试咗之后觉得好味到连爸爸果份粉丝都食埋。 清蒸饱鱼够谂,味道可以。 椒盐赖尿虾香口惹味,如果D赖尿虾可以大只D就更好啦。椒盐鲜鱿够脆、脆浆唔太厚,小朋友至 like。 蒜蓉蒸开边虾系我提议嘅,但冇指明要咩虾,以前食开大小小的海虾嚟蒸,今日D虾太细,我唔会攞嚟咁整,有D虾仲好似霉咗,海鲜唔应该系咁 ,听到爱妃话粉丝好食,即刻试吓,我个人就觉得咸,虽然系咁,因为系我提议,我好努力食咗好多,减少厨余,C 先生回程系车度话应该成碟攞返入厨房。 白灼花螺好鲜味 ,食咗齿颊留香。条石斑蒸得刚好,要赞吓。 清炒菜心冇食,亦听唔到大家讲咩,但D通菜就好爽脆、鲜嫩可口。因为我哋早到,初时上菜好快,食咗一轮,开始人多,厨房就好耐冇嘢出比我哋。咁都好,大家可以落下格倾吓计,唔知系唔系太开心,所以讲到口水亁,系呢段时间我已经饮咗好多杯茶。 过咗好耐,又开始上菜啦,油盐焗蟹用奄仔整,而家啱食够晒多膏、上咗枱好耐食都仲好热、而且好似有种用碳焗嘅香味 。招牌炒饭唔油但唔够粒粒分明,不过有D韧度好得意,唔知系唔系佢嘅特色。 菜胆鸡冇食亦冇相(所有相系太空超人用手机影),但爱妃同婆婆话好有鸡味。饭后送咗橙比我哋食,我冇食但估应该 OK,因为亚仔同米雪个姪女不停咁食。
返到屋企一家三口仲系超口渴,系咁谂有咩可以解渴,水、茶、东瓜水、橙汁、汽水都饮咗,点解仲咁口渴㗎 ?
成个流浮山有咁多海鲜酒家,明记呢晚都全院满座,不过我下次会试吓第二间,因为个人认为应该有仲好D的选择。但今晚主要目的系见吓大家,好开心咁多人可以出到嚟,最感谢系翠丝一切的安排。