2015-02-02
点解我会话百无禁忌呢, 因为要去生记, 附近有不少卖先人用品的店舖, 地点都几隐蔽, 幸好有位像人肉google一样的男人, 识路带我去0者, 叽叽~ 时间尚早, 未到七点, 仲未见人龙, 前两次去也等了好一会儿, 见有个位子就坐下, 阿姐就跟手俾埋d碗筷我地, 生记蟹粥就出哂名, 唔少人慕名而来添, 当然我都系其中一份子, 哈哈! 印象中仍记得第一次来食过佢地既蟹粥之后, 仲夸张到去澳门揾食, 都要找蟹粥食, 就系想睇下有冇其他地方既蟹粥好食得过佢!!! 生记呢到要晚市才有蟹粥供应, 除左蟹粥之外, 当然也有几道唔错既小吃, 等我介绍下先, 炸墨鱼丸, 以size来讲, 好大粒下, 食落去都唔会好多粉, 唯一要弹是表面偏油, 如隔一隔油会更好吧!另外一款小吃, 是他们首创, 蚝仔春卷, 男友爱死这道「热气野」, 每次也例必叫的, 春卷炸得香脆, 内里既蚝仔肉厚肥美, 唔系"孱弱"迷你蚝, 食完一件会停不了口再食, 可恶!!! 煎炸野始终少食多滋味接著叫左蛏子, 佢地既海鲜夜D去就会卖晒, 所以今次真系好lucky, 每只$38, 虽然贵, 但是食过方知是值得喔蛏子好新鲜, 同埋都唔细
时间尚早, 未到七点, 仲未见人龙, 前两次去也等了好一会儿, 见有个位子就坐下, 阿姐就跟手俾埋d碗筷我地, 生记蟹粥就出哂名, 唔少人慕名而来添, 当然我都系其中一份子, 哈哈! 印象中仍记得第一次来食过佢地既蟹粥之后, 仲夸张到去澳门揾食, 都要找蟹粥食, 就系想睇下有冇其他地方既蟹粥好食得过佢!!! 生记呢到要晚市才有蟹粥供应, 除左蟹粥之外, 当然也有几道唔错既小吃, 等我介绍下先, 炸墨鱼丸, 以size来讲, 好大粒下, 食落去都唔会好多粉, 唯一要弹是表面偏油, 如隔一隔油会更好吧! 另外一款小吃, 是他们首创, 蚝仔春卷, 男友爱死这道「热气野」, 每次也例必叫的, 春卷炸得香脆, 内里既蚝仔肉厚肥美, 唔系"孱弱"迷你蚝, 食完一件会停不了口再食, 可恶!!! 煎炸野始终少食多滋味 接著叫左蛏子, 佢地既海鲜夜D去就会卖晒, 所以今次真系好lucky, 每只$38, 虽然贵, 但是食过方知是值得喔 蛏子好新鲜, 同埋都唔细只, 食落去好爽口, 配合粉丝香蒜, 一只真系唔多够喉, 好戏在后头, 要留肚食我期待已久的蟹粥啦!!! 我地两个人, 叫左个例牌size, 够2~3人份, 热到仲滚下滚下, 睇相都见到d烟, 表面睇佢系一窝粥, 只蟹系粥入面架! 例牌size有1只蟹, 当然大size既粥, 蟹又会多番啦, 食呢个蟹粥, 要睇热, 小心"辣"亲咀仔同条皇帝舌, 粥煮得都够棉, 同埋有蟹味, 蟹肉鲜甜, 温馨提示, 食之前最好搅匀, 令到粥入面既蟹膏更平均, 滋味再提升XDD
两个人叫左4样野食, 食完劲饱丫! 走个时, 见到第二张桌食冬荫公蟹乌冬, 好吸引(流口水mode), 下次要叫多几个朋友share先得~
题外话/补充资料:
地方有限, 一大班朋友, 恐怕要早点订位/等位喔