2008-08-07
寻日打左成日风,番左成日工,落左风之后先收工,只系想食餐饭休息下,但系附近唔少食开既食肆都关门大吉,于是黎左呢度,不过呢晚好多人,可能同打风都有关系。不过,我发现呢度似乜都无…搞到好似同佢玩麦唛麦兜快餐午餐常餐游戏咁!我: 唔该,我想要个公仔面餐,要意粉,雪菜肉丝。侍应: 无晒雪菜肉丝㖞!我: 咁炸菜肉丝呢?侍应: 都无㖞!我: (谂左一阵)咁如果沙嗲牛肉,可唔可以走辣唔要沙嗲汁呀?侍应: 我地整正个㖞,不过厨房都无晒沙嗲牛肉咯!我: 下?又无?侍应: 系呀!卖晒呀嘛!一系你食中式粉面既菜远牛肉河果d啦!我: 不过无餐又贵d个㖞!侍应: 系呀!咁你想食牛肉又唔要沙嗲嘛!我: 唔好喇,等我睇睇先…侍应: 要肠仔,餐肉,火腿果d啦,果d我地一定有。我: (意兴阑珊) 咁我要煎蛋啦。侍应: 系咪公仔面呀?我: 都话意粉咯!侍应: 无晒意粉㖞!我: (此时已想死) 下?意粉都无?侍应: 系呀,无呀!我: 唉!咁通粉啦!如果唔系惊唔好意思,我真系想即刻起身走人!个粉黎到,虽然粉好多,蛋大大双,但系㶶到呢…啖啖食焦啰!唉!小牛既支竹火腩饭都唔好得去边, 支竹无炸十分淋,火腩少到食几啖就无,又唔系特
我: 唔该,我想要个公仔面餐,要意粉,雪菜肉丝。
侍应: 无晒雪菜肉丝㖞!
我: 咁炸菜肉丝呢?
侍应: 都无㖞!
侍应: 我地整正个㖞,不过厨房都无晒沙嗲牛肉咯!
我: 下?又无?
我: 不过无餐又贵d个㖞!
侍应: 系呀!咁你想食牛肉又唔要沙嗲嘛!
我: 唔好喇,等我睇睇先…
侍应: 要肠仔,餐肉,火腿果d啦,果d我地一定有。
我: (意兴阑珊) 咁我要煎蛋啦。
侍应: 系咪公仔面呀?
我: 都话意粉咯!
侍应: 无晒意粉㖞!
我: (此时已想死) 下?意粉都无?
侍应: 系呀,无呀!
我: 唉!咁通粉啦!
如果唔系惊唔好意思,我真系想即刻起身走人!
小牛既支竹火腩饭都唔好得去边, 支竹无炸十分淋,火腩少到食几啖就无,又唔系特别好味。
另试龙凤柠乐,话就话系柠檬加咸柠加可乐,但系只系俾两片薄柠檬,完全无咸味,咪等于普通柠乐,真系饮唔出有咩分别啰(但系贵$2㖞)!
本来唔想俾机会佢,但系小牛话可能系风先会咁,我唔知喇,如果下次真系揾唔到地方食野先黎啦!