朋友专登出嚟佐敦揾我食饭,我带咗佢去一间想食好耐嘅餐厅🤣,就系位于德兴街嘅「Mizu」。由于我哋预早打电话订枱,店员专登留咗张梳化位畀我哋。餐厅环境由内至外都满有格调,装修简约舒服。日头佢系一间有午餐卖嘅咖啡店,夜晚就摇身一变成为主打日式串烧嘅酒吧餐厅。佢绝对称得上为一间百变小店!餐厅每日五点前会提供Brunch Menu🍽,款式种类都几唔同,包括有沙律、意粉、全日早餐同日式定食等,价钱由$98至$188不等,我认为定价都稍为进取。串烧鸡定食($188),呢度既然系串烧店,就当然唔可以错过佢嘅串烧🍢,吧枱位置更会见到师傅烧嘅过程,每串精心处理,一啲都唔马虎。定食有三款串烧同少量烧蔬菜,而底部就系蘸咗肉汁嘅珍珠饭。定食内容丰富🍱,包括前菜、沙律同汤。汤虽然系面豉汤,但冇出面餐厅嘅咁咸,而且好多料。前菜系木鱼丝鲣鱼汁菠菜,味道清爽;另外仲有腌菜荞头开开胃。第一串系日本华味鸟手羽先,即系盐烧鸡翼🍗,鸡皮烧到脆卜卜,不得了。再者,鸡皮啲脂肪好似喺烧嘅过程中蒸发晒,食落一啲都唔油腻。鸡肉肉质细滑,所以简单用盐调味已经好掂!第二串系秘制鸡肉棒棒,佢系免治鸡肉制品🐔,并附上日本兰黄蛋汁食用🍳,食落多
串烧鸡定食
日本华味鸟手羽先
秘制鸡肉棒棒
第二串系秘制鸡肉棒棒,佢系免治鸡肉制品🐔,并附上日本兰黄蛋汁食用🍳,食落多汁又够味。不过如果棒棒能加入鸡软骨,定必更有咬口。
烟肉卷
第三串系烟肉卷,🥓烟肉中间包裹菜叶,估计应该系油墨菜?原本我哋惊串烧夹咗菜,未必咬得开,但实际上唔使担心。
塔尼之诺芝士配什菌沙乐美肠意大利饭
塔尼之诺芝士配什菌沙乐美肠意大利饭($128),呢个算系咖啡店类嘅食物。🇮🇹🍚意大利饭口味正宗,佢并唔系就咁加啲忌廉汁落去煮就算,反而系做得到「煮唔熟、好似生米」嘅质感。即使份量唔算好多,但已经够晒饱。
塔尼之诺芝士配什菌沙乐美肠意大利饭
调味上,餐厅选用塔尼之诺芝士🧀,我第一次食呢只芝士,佢味道浓烈,但又唔系死咸𠮶种,几特别。相反地,沙乐美肠同什菌更带出咸香🍄。另一边厢,意大利饭会跟配一客柚子醋沙律。
百利甜酒鲜奶咖啡
饮品方面,套餐会奉送果汁或基本咖啡☕️,但亦可以折扣价7折选配其他特色咖啡。我哋要咗冻百利甜酒鲜奶咖啡(原价$78)同热君度橙酒朱古力咖啡(原价$68)。两杯咖啡含酒精☺️,不过都算易入口。🥛Bailey’s咖啡好香,饮落甜甜哋,亦等同加咗奶,好搭调,但一定要记得捞匀饮。🍊橙酒咖啡都唔错,浸味坚系似食紧橙味朱古力,只酒本身几烈,不过沟埋一齐成功中和咗。
总括嚟讲,呢间餐厅好高质🌟,各方面都好出色,而我更想特别赞吓女店员嘅服务。佢非常友善👍,乐于同客人交流,拿捏得好好,又建议客人衬热同脆时先食咗串烧鸡便当,最后仲送上晚市Coupon。见系佢,我一定会再嚟支持吓啦😊!
2022-08-16
串烧鸡定食