2018-11-29
小妹唔系小樱Fans,但系主题Cafe对于我嚟讲都有一种难以抵挡嘅吸引力。是日小妹相约朋友一齐去位于荃湾嘅Youme Cafe,呢间Cafe一向以卡通人物做主题,今期就以儿时回忆「百变小樱」做主题。一入Cafe,周围都系小樱人物嘅踪影,墙上、桌椅、装饰、餐牌... ...仲有一排人形纸牌,全部都系打卡位!小妹同朋友一行三人嗌咗三样嘢食,分别系芝士白汁蕃茄肉酱薯仔长粉($62)、便当盒(分别有饭团、肠仔、枝豆、玉子烧、烟肉芦笋卷、草莓、火腿)($88)、芝士汉堡排蕃茄鸡肉烩饭拼米纸沙律+星形薯饼+章鱼烧($82),味道一般,同一般Cafe水准无异,完全冇惊喜位,但卖相还算可以。小妹原以为会有人物造型嘅食物出现,例如基路仔形饭团呀咁,点知只系以卡通样米纸取代,令我有啲失望。嘢饮方面,小妹只系嗌咗一杯「雪兔」绿茶($34),热绿茶配上樱饼,米纸上有雪兔哥哥嘅样,制作同样系有啲Hea。不过呢度有样好,就系每嗌一样嘢都会送上一款卡通人物嘅杯垫,作为小樱粉丝嘅朋友好开心,不过小妹就感觉唔大。