2014-10-20
趁著天朗气清,又喺放假,最好节目都喺行吓山,接触一吓大自然,因为家住美孚又近西铁,所以,好多时行山都拣西铁北行沿线。今次想轻松啲,就选咗麦理浩径第10段,低难度,平路多,一大段喺沿引水道行,不过,就番交通、食晏,所以我哋先入到屯门,行过去麦理浩径嘅终点,由尾倒转行,兼且趁中段退路位出番扫管笏,再返屯门V City揾食,又方便搭番车返屋企。心水拣咗罗麦记,纯因想带表儿甥嚟了解吓啲「怀旧」嘢。因为今次行得真喺好迤,加上表儿甥算喺个花草专家,有研究吓香港原生植物,所以,遇有发现就边介绍,文末再分享吓,故此,比预计嘅时行超咗成个钟,但估唔到嚟到罗麦记已经喺挨近下午茶时段,都仲喺咁多人晌门口等位,幸而,人流快上快落,唔使等多久就有位。但晌等位期间,门口侧旁嘅老爷黑白电视机、古董电话、收音机……等等,已够回味!罗麦记嘅其中一个卖点,就喺玩怀旧,走到入店内,的确几有怀旧趣味。由复古格仔地砖、怀旧商品海报、出名品牌标记、仿九龙皇帝墨宝……以至康乐旗枱垫、学生手册菜牌,都喺70年代嘅集体回忆,老实讲,小弟正正就喺70后,故然有更深体会,忆起更多成长往事。但喺,相差一代嘅表儿甥就话对依啲嘢印象比较模糊嘞。
红豆冰粒粒奶茶 $38
因为被列为店家嘅十大必食之一,吸引咗我去试,唔晒多讲,顾名思义就知佢卖乜。奶茶红豆冰依家晌美心都有得卖,而罗麦记依杯就升华至加入以奶茶做嘅冰粒,令到个冻奶茶饮到尾都仲咁浓郁,而红豆又煮得腍,味道清甜。由于我哋点咗一客粉面,餐饮可以优惠价加配(热饮+$8、冻饮+$10、特饮+$28),所以,实际杯粒粒奶茶只收我哋$28。 雪糕红豆冰 $38
个雪糕红豆冰就比较大路一啲,红豆、奶水、云呢拿雪糕球嘅组合,无咩惊喜,但记得细细过时去啲冰室饮依个喺件几巴闭嘅事嚟。 凤梨粒粒冰 $38
表儿甥见佢喺推介又想试试,佢话又几过瘾㖞,因为部份啲粒冰喺菠萝肉做,好似细细个读小学时,晌小食部买𠮶啲冰菠萝,当然唔少得一般菠萝肉啦,冰凉清爽,酸酸甜甜,入口为之精神一振。 虾多士 $58
另一款十大必食之一,睇相就几吸引喇!一客有5件,以法包加上虾胶所做,虾胶内仲刻意加入粒粒葱花,睇落有少少油,但食落又唔喺好腻咋㖞,入口够晒热辣,虾胶又落得几足秤,兼爽口弹牙,另外沾一点他他酱,更加提升一吓虾鲜味。 麦sir乳鸽仔 $52
见好多枱都有点,之前睇过食评亦有唔少人赞,加上又喺十大必食之一,所以,不期然都想一试。乳鸽仔细细只,但炸得金黄烫热,外表富光泽,估唔到又真喺颇香脆;而鸽肉好松软,亦挺嫩滑,可以讲喺不负十大之名。 避风塘鸡翼 $58
同样有一客5件,鸡翼之上铺得满满嘅金蒜,一送上枱香气四溢,睇见都咪话唔流口水。一咬落鸡翼外层热辣脆口,很浓蒜香,带少少辣,鸡肉多汁无话「干争争」,非常惹味,真喺一啖冰,一啖鸡翼,食得好爽! 滑蛋牛肉煎脆米 $68
点解个标题叫「百麦一疏」,咪就喺依个脆米啰!晌餐牌中「香港情怀」系列中,见依个脆米颇为特别,又有「兔仔印」,点知中伏咗。其实个卖相唔差,以米粉做成一件件三角形脆米,配以超滑嘅滑蛋牛肉,最可惜喺个脆米饼又干又硬,好影响个口感,真喺百密一疏,要俾个「黑猪印」佢! 美绿牛奶包 $35
最后贪得意点多个美绿牛奶包,其实佢喺属于多士类,咪以为甜品嚟,以奶酱多为本再糁上美绿,花生酱用上粗粒,睇就几特别,食就唔会有咩惊喜,加上烘得唔够时间,未够脆底。除非你本人好钟意食奶酱多,否则$35食一客奶酱多感觉有啲奢侈。 小食类的确做得唔错,有水准,只喺临尾嘅脆米饼意外咁差,加上大部份菜式都唔平,故此,此行觉得俾住个OK先。饱餐一顿,力气都返晒嚟,题外话,顺便都分享少少行山相片,部份都几有趣,小弟从表儿甥身上都学咗唔少香港原生植物。
麦理浩径及屯门径交叉位 山菅兰,咪睇佢紫得咁靓,有毒架! 葫芦茶,留心啲就知点解叫「葫芦」,虽然得块叶,其实喺会开花! 猫尾草,未开花前毛茸茸好似猫尾咁,有长有短,好得意! 簕𣗋花椒,真喺可用作香料,搣少少落嚟捽吓佢,确有辣椒香味,点解影低佢,因为见到有只不速之客啰! 以下喺唔使行使成条麦理浩径第10段嘅两个退出位,都喺去返扫管笏! 已经跟表儿甥讲好,下次跟佢再行过,至多又喺由我请食晏!