2019-07-25 162 浏览
最近朋友推荐大埔广福道附近新开左间有质数既日式料理小店,一向支持小店经营加上朋友推荐,一于星期六放工后去一探究竟先,我同朋友用Google map先揾到去附近条行,哩度食店林立,人流都比较多,我地发现靠左手边一角有两间同我地要揾既店名一样,原来一间系食拉面,另一边箱就系朋友推荐既食堂,一入到去,店内地方唔大,只有6张台,店员倒了两杯玄米茶给我们,而台面上早巳放了几张印刷精美的彩色菜单,朋友唔想谂,叫我随便拍板帮佢叫埋,于是我叫了鳗鱼盛、玉子烧同两串串烧先品尝,如果唔够之后先再叫。一碟两串的盐烧牛柳粒送上,牛柳粒面加左蒜片同葱粒,食落弹牙多汁,有牛味,唔会老。另一碟烧腩肉,本以为应该会好肥好多油,但可能夹左大葱系中间烧吸左D油,加上同调味料味道好夹,食落完全唔会觉得肥腻。到紫菜樱花虾玉子烧送到,视觉望落去唔系好大碟,但面头布满樱花虾同鲣鱼片,切出黎烟雾四起,热腾腾的,紫菜卷埋左系蛋里面,食落滋味又多汁。最后蒲烧鳗鱼帆立贝盛都黎埋,个碗唔系好大,望落去似小朋友份量,但面头既鳗鱼足足有成条份量甘多,加埋粒帆立贝仲有好多葱花和蛋丝,同朋友分左黎食,帆立贝咬落比较干身,但橙色膏状部份咬落似食紧杏
最后蒲烧鳗鱼帆立贝盛都黎埋,个碗唔系好大,望落去似小朋友份量,但面头既鳗鱼足足有成条份量甘多,加埋粒帆立贝仲有好多葱花和蛋丝,同朋友分左黎食,帆立贝咬落比较干身,但橙色膏状部份咬落似食紧杏仁饼既口感一样,松脆,好特别,而鳗鱼食落肥美,所以我地食完都巳经好饱,唔需要再叫其它食物了。
盐烧牛柳粒
烧腩肉