2018-09-19 427 浏览
第一次到老码头朝圣一下,听闻汤底滚落唔油,所以开张至今已想试好耐。装潢几中国特色,红红蓝蓝的,而坐位亦觉得几阔落。一入到去觉得室内冷气都开得几大,不过打边边食食下就会热,仲要系麻辣火锅👀店内有个自助酱料吧,几得意既系佢个特制香油,仲有一罐罐装比你拎返位,听闻香油可以令食物降温,变左渌完可以快d放入口😯觉得有个咁既酱料吧系几方便既~火锅汤底叫左鸳鸯,外围中辣,中间唔辣。辣度的确几坚,中辣都平时出面大辣咁上下程度,个个食到出晒汗😂听朋友说呢个*麻辣牛肉*必点,但我唔太欣赏,太咸了,肉又无咩口感咁,感觉似肉干。*鹅肠*挂得好靓,还好的,肥膏清晒,爽口。*牛柏叶* 无咩特别~*绣球菌*有惊喜,爽脆得黎,滑嘟嘟,淡淡菇香味,配清汤好正。*黄喉* 爽脆,渌得耐都唔会un。*鸭血* 扎实,配麻辣汤底很适合。*牛舌* 本身未煮都浸住辣油,直切几特别咁,食落一般。*牛顶锋* 唔系好多地方有得食,但系第度食过,相比下差d,唔够香。*莴笋* 好清甜,嫩!*皇帝菜* 好嫩,虽然菜本身带甘,但比平日食既更甜。另外有叫牛肉但唔记得叫边种,牛肉都ok👌🏻食既时候还可以,不过停筷无耐,碗入面既麻辣汤凝结左,睇得出好多

觉得有个咁既酱料吧系几方便既~
中辣汤底

火锅汤底叫左鸳鸯,外围中辣,中间唔辣。
麻辣牛肉

鹅肠

*鹅肠*挂得好靓,还好的,肥膏清晒,爽口。
牛柏叶+绣球菌

*牛柏叶* 无咩特别~
牛舌、鸭血、黄喉、皇帝菜、莴笋、牛顶锋、猪肉片

*黄喉* 爽脆,渌得耐都唔会un。
*鸭血* 扎实,配麻辣汤底很适合。
*牛舌* 本身未煮都浸住辣油,直切几特别咁,食落一般。
*莴笋* 好清甜,嫩!
*皇帝菜* 好嫩,虽然菜本身带甘,但比平日食既更甜。

另外有叫牛肉但唔记得叫边种,牛肉都ok👌🏻

食既时候还可以,不过停筷无耐,碗入面既麻辣汤凝结左,睇得出好多油,好似蜡咁款,原来同普通麻辣火锅一样咁油,第二日唔知系咪受唔到,肚痛左全日,我谂就个人而言,我试一次就够,唔差但都唔算特别好食。

2018-09-06
鹅肠