2005-04-02
从上夜校得知今次介绍既有冷气既大排档位置,座落系全港造价最贵的综合大楼(包括图书馆/室内运动场/熟食巿场/政府部门办事处等等) 内,当然要游一游丫。星期一还是假期,约左班网友行八仙岭,其实该朝早天气不太好,但有理冇理出左去先算,预左屋企唔叫我起身,便自己搅掂,幸好还不太迟,九点半便到达,行左round之后,便在一间粥舖落脚,顺便做下“柱男”。叫左猪红艇仔粥及炸两,炸两未淋晒,除左豉油外,其他酱料都系自由式;至于粥,都算系几多料同埋正宗,有一样好怪,就系食到底都好热,不知系落左油,还是只碗预先整热左。向来不喜欢迟到既我,用左15 分钟,匆匆忙忙完成早餐,然后飞咁快去等候的地方,事后得知他们原来也是在同一层食早餐,佢地又见唔到我,我又见唔到佢地,是鬼um 食,还是有缘无份呢?