2024-12-11
作为香港首个泰式美食市集,连续五年获得《米芝莲港澳版》推介泰菜👑,料理由泰皇御厨主理,一次过叹尽泰国特色小菜美食,菜式价钱都唔贵,性价比极高!泰菜馆新开冇耐,用橙色暖色调装修,有小清新Cafe嘅感觉☕️,而且用上落地大玻璃,楼底高空间够十足,提供一个好舒服嘅用餐场地👍!-——————————————🐂◖牛肉船面◗ $88泰国美食点少得船面!佢有牛肉同和牛可以拣,今次试咗牛肉船面,牛肉汁浸有啲似沙嗲牛肉𠮶种,够软腍腌得入味。汤底浓稠,食落甜甜哋带有轻微辣味,用上金边粉做船面底,面质相对上会软腍,够晒索汤!🍜◖干炒猪肉金边粉◗ $118本身系系炒河粉,临时冇晒转咗金边粉,味道都唔错!蛋液均匀包裹金边粉,炒出嚟够干身够香,似食紧炒公仔面,仲有啲芥兰、猪肉等嘅配料,口感好丰富!🐓◖沙嗲鸡肉串烧◗ $48🍢◖沙嗲羊肉串烧◗ $58串烧每样都有四串,呢个价钱真系好抵食!个人比较钟意羊肉串,用咗香茅腌制,烧得够香但少少脆口,好似食紧猪颈肉咁~鸡肉串烧啖啖肉,肉质嫩滑有炭烧香气😌,但略嫌腌得唔系好入味~🥘◖冬阴功汤◗ $43呢个系一碗嘅份量,冬阴功汤酸辣多料,有虾同海鲜菇,加咗啲椰奶,令到成件事更加顺滑
-——————————————
🐂◖牛肉船面◗ $88
🍜◖干炒猪肉金边粉◗ $118
🐓◖沙嗲鸡肉串烧◗ $48
🍢◖沙嗲羊肉串烧◗ $58
🥘◖冬阴功汤◗ $43
呢个系一碗嘅份量,冬阴功汤酸辣多料,有虾同海鲜菇,加咗啲椰奶,令到成件事更加顺滑甘甜
🍡◖斑斓椰汁千层糕◗ $58
椰汁千层糕一层层,烟韧动L,咬落去烟烟韧韧,椰奶加上斑斓嘅甜香,超好食!
🧋◖泰式脏脏奶茶◗ $38
泰奶平时听得多,但泰奶咖啡真系未见过,另外仲可以+$5转脱脂奶/燕麦奶。泰奶嘅香味撞上咖啡,觉得两种味都太抢了,未算太夹~
🍹◖水果茶◗ $38
入口有少少橙香,同另外水果嘅果香,饮落微甜,几清新
🌟Encore指数:9/10