2024-02-29
朋友上嚟食宵夜,四个人每人叫左一碗糖水,分别系芒果双丸、热开心果糊加汤圆、芒果紫米露同埋原盅椰皇炖蛋白。芒果双丸芒果冰沙算棉滑而且唔酸,有清香的芒果甜味,亦都唔系假甜。表面仲铺左大概七至八粒嘅芒草果,配上烟韧小丸子和芋丸,算是不过不失的搭配。开心果糊加汤圆朋友叫左热嘅开心果糊,加左芝麻汤圆。试左一啖觉得有少少奇怪,开心果味唔太出,有啲似杏仁糊味。不过好彩啲汤圆系正常味道,都叫可以接受,但我同朋友们下次应该唔会再叫。芒果紫米露另外一个朋友叫左涷食嘅芒果紫米露。同芒果双丸一样铺左大概七至八粒嘅芒果粒,芒果粒食落算甜,唔同嘅系上面仲有少少芒果果蓉,而果蓉就有少少酸,而且捞埋啲紫米露,味道变得有啲奇怪。另外,呢间啲紫米露比较稀,太过流质好似沟淡左咁。原盅椰皇炖蛋白最后一个朋友叫左呢个甜品,外卖拎走都系原盅椰皇咁上,入面系椰子味嘅炖蛋白,呢款系我哋叫左四碗入面觉得比较好食嘅一碗。有好大阵椰香味,蛋白都好滑,而且食比系椰子嘅清甜,所以碗糖水唔算太甜,适合一啲唔钟意食太甜嘅朋友仔,惟有不足嘅地方就系同上一碗糖水一样有啲太稀,唔够固体,亦都可能外卖关系溶左少少。
芒果双丸
开心果糊加汤圆