2019-06-14
话说有朋来自远方,难得黎香港当然要尽地主之谊带朋友食好西,朋友说晚饭想食一些比较有风味地道的菜,我认真谂谂深井烧鸭都系一个唔错既选择,就带朋友去陈记食。深井陈记烧鹅有两间店,一间系商业中心总店,另一间就系附近,今次就选择左商业中心呢间,室内有冷气,我地被安排住到卡位都几阔络。黎得呢到当然必点最驰名既深井烧鹅,我地人不算多,所以就叫左一份例牌($145),其实例牌都唔少,好多肉,唔怪得个个都话深井烧鹅皮脆肉嫩,食过先知系咩一回事,外皮真的烧到脆脆,又唔会有好打戈肥膏,再沾上酸酸甜甜既酸梅酱,零舍开胃。深鹅的拍档濑粉($12)当然又点少得,清清的上汤濑粉一人一碗,濑粉不碎容易夹,一啖烧鹅一啖濑粉令朋友都大赞好味只系烧鹅濑粉并不足够,我地见有好味推介系蒜蓉粉丝蒸圣子皇($38@1只),叫左两只一人一只,上枱时刚蒸好,蒜蓉味超香,粉丝又唔会话干左,圣子都算大条!见好似差d惹味小菜,就黎多个椒盐鲜鱿($88),鲜鱿上的炸蒜好香口,略略觉得椒盐可以最多少少会更加惹味,每条鲜鱿不会太大条过韧。最黎都食饱饱,原来仲有糖水赠送,系久违的番薯糖水,甜甜的,好完满的一餐。