餐厅: 上海弄堂菜肉餛飩 (綿發街)
资讯:

2019-02-27 267 浏览
夜晚要喺跑马地做野,所以谂住早少少去准备,去到先醒起早餐&晏昼𠮶餐都未食,而我同事食完晏又话肚饿,于是就一齐去揾食,行经一个横街见到有间上海菜,突然好想食小笼包,于是就同我同事提议黎上海弄堂菜肉馄饨食上海菜。打开度门有几级楼梯要上,由于已经过哂食晏时间,所以店员可以即刻安座位比我地。餐厅点菜好方便,可以电过落单由于我同事想食炒饭,所以决定唔叫餐。先黎咗个陈年花雕醉鸡...鸡肉好滑,而且鸡肉入哂花雕味好香。到我同事指定要嘅云腿虾蛋白炒饭,个炒饭上到枱时佢先解释点解点呢个炒饭,事源佢喺顶x私房菜到食过呢一味,想做一个比较...佢食第一啖已经话好味过X爷私房菜𠮶碟,云腿好香,虾够爽,最紧要D饭硬度适中,喺呢到食个饭百几蚊,抵过x爷好多㖞!到我嘅主菜出场喇—小笼包平时食开小笼包,好多地方包到顶顶个圈位都好厚皮,每次我都会唔食,但呢个小笼包我咬第一啖,个顶顶嘅皮已经Feel到好薄,到内里嘅肉汁好鲜味,然后一啖放入口,好好味,个皮成粒都好薄。最尾食埋个脆皮素鹅,呢个脆皮素鹅系即炸,上枱仲热辣辣。而内里嘅配料好鲜味,特别系冬菇,虽然切哂片,但食落时都Feel到冬菇好滑。食咁多野埋单都唔使$300,抵

餐厅点菜好方便,可以电过落单

由于我同事想食炒饭,所以决定唔叫餐。

到我嘅主菜出场喇—小笼包

食咁多野埋单都唔使$300,抵食