2020-06-10
深味饺子-晏昼食得好饱,下午茶又食咗lady M所以决定夜晚拣饺子嚟食!-荃湾饺子最出名嘅就系饺X屋!但系而家就唔食佢lu! 揾揾下就揾到呢间深味饺子!-佢有饺子再加面,但由于我同朋友都觉得好饱,所有我地决定齐食汤饺!-我哋分别叫咗韭菜猪肉饺、芫荽猪肉饺同埋和风秋葵!-初头都谂咗阵和风秋葵会系咩酱,结果上到嚟发现系一啲类似麻酱嘅嘢,但系有小小嘅辣!秋葵嘅份量好多,以$20嚟计真系抵呀!-汤饺方面,个人觉得芫荽汤饺嘅芫荽味道就唔系好浓烈,连我呢个唔系好食芫荽嘅人呢都接受到!腌猪肉同芫荽嘅份量呢就各半,好balance!至于韭菜猪肉饺既韭菜就比猪肉多,味道都唔差!枱面亦都有一啲辣菜甫可以加落去一齐食!至于汤饺皮够薄,老火汤嘅味道就比较淡,但饮完唔觉得口渴,相信冇落到味精!
我哋分别叫咗韭菜猪肉饺、芫荽猪肉饺同埋和风秋葵!