2004-08-31
上个星期六同自己班朋友仔去左其中一位多年好友o既新居渡过一个美好o既周末. 其中一个戏码, 就系o系呢个咁舒服o既环境下食盆菜.之前我地己经有人试过食过忠诚o既盆菜, 又觉得几好, 所以今次都o系o个度订. 我地要左个中型o既盆菜. 原价都要成五百大元. 但我个朋友住得好近, 所以我地揾左o的壮丁去自己搬个盆菜返去朋友个屋企, 免加一不特只, 仲有九折!至于个盆菜里面(以我所见及记得) 有炸鱼, 炸鲮鱼球, 腐竹, 炆猪肉, 好大只o既煎虾碌, 鸡, 鸭(唔系太肯定系咪鸭...), 冬菇, 萝卜, 莲藕... 等.作为客家人o既我, 都觉得个盆菜几正宗. 整体o黎讲, 味道可以接受. 起码都唔会离谱到揾普通o既鱼蛋代替炸鲮鱼球. o个o的虾碌都应该系新鲜o既, 萝卜都够腍, 猪肉炆得入味但有人话硬左少少, 唔似以前食过o既靓炆猪肉咁腍同入口会化咁, 但系我食o个件鸡好似唔熟得晒.如果有一大班朋友, 而大家又想食下o的风味家乡食品, 盆菜都系一个几好o既选择.