一路都知道盛八食堂系以食蛋包饭出名既 ,价钱又唔算贵。而他刚好又喜爱食蛋包饭,所以呢日黎铜锣湾睇戏就顺便试试噜。.6点半去到只得两三台客(不过一到八点就好满),我们被安排坐系四人台,感觉松动少少。台面上连盐樽都系鸡蛋黎,好可爱呢。餐厅环境装潢得简约舒适,很喜欢地版个图案,感觉同小妹对鞋颇衬呢。.望望餐厅,色彩缤纷图文并茂,食物款式选择多,包括招牌既滑蛋包饭、吉列蛋包饭、焗饭/长通粉、铁板定食、沙律、小食、三文治卷/多士、全日早餐等,而甜品就有数款蛋糕同松饼。据说餐厅既蛋包饭都系即叫即制,酱汁更系源自日本明治年代的蛋包饭配方,听落好似满不错,所以一定要试下。.蟹饼蛋白包饭 $118卖相同餐牌上一样咁靓既蛋包饭,值得一赞! 呢款蛋包饭包括两款酱汁,绿色系香草汁,较浅色既系芝士忌廉汁。但其实两款酱汁的味道都较淡,芝士忌廉汁就没什么芝士味,香草汁的味道就较明显,味道清清的。.先试试蛋包饭吧,蛋白皮做得够薄身同滑,包住以酱汁煮过既白饭,用上珍惜米既白饭,食落粒粒分明又饱满,味道不错的。.而放在蛋包饭上的炸蟹饼,蟹饼份量颇细,本来还以为咬落去会系啖啖蟹肉丝个种,不竟呢个饭都唔系平。但原来只系普通日

蟹饼蛋白包饭 $118
而放在蛋包饭上的炸蟹饼,蟹饼份量颇细,本来还以为咬落去会系啖啖蟹肉丝个种,不竟呢个饭都唔系平。但原来只系普通日式炸薯饼般,内里大部分都系薯蓉,蟹肉丝寥寥可数,有点失望,胜在炸得够香脆。
咖哩焗黑豚焗蛋包饭 $118
呢款咖哩焗饭望落颇丰富的,咖哩汁带微甜,焗过之后更加香。黑豚肉的外皮咬落酥化,不过肉质唔够松化,同有种油炸后既味道,小妹唔太钟意阵味。
盛八腐皮糖心蛋 $55
颇喜欢呢个小食,以腐皮包住流心既糖心蛋,比光食糖心蛋特别得多,卖相又靓。咬落外皮带脆,同时橙色的蛋黄浆溢出,蛋香浓郁,特别又好食,值得一试。
法国玫瑰热奶茶 $33
用上白色小杯子盛著的玫瑰奶茶,在面头撒了点花瓣,简单又美观。入口质感颇薄又滑,有淡淡的玫瑰味渗出,奶茶味道香甜带茶香,小妹觉得满好饮的。
  • 盛八腐皮糖心蛋
  • 法国玫瑰热奶茶