2021-07-08 4445 浏览
自疫情开始,都无专登走去食自助餐喇,因为觉得感染风险少少高,不过,随着疫情缓和,加上之前去过两次「宅渡假」,都包自助早餐,睇到酒店都做咗唔少防疫安排,啲人亦颇自律,所以,对自助餐嘅感觉都安心不少。本土个案勉勉强强算喺28日清零,豪一餐当应吓景吧!拣「柏景餐厅 」除质素外,亦因为有大嘅折扣,以及方便我哋啲美孚人,食完搭西铁两个站就到。因为相对小弟嚟讲,都真喺好就脚,计及多年喛都嚟过好几次,餐厅嘅环境无咩大变,但甜品摆放嘅位置就有所调动,摆得更集中。而餐厅简约时尚,地方宽敞,座位编排得唔算密,枱与枱都隔开得一定嘅阔度。由于今期嘅主题喺 「泰•寻味之旅」,泰菜一向都几受港人欢迎,而场地布置都可以睇到花咗唔少心思,有唔少相应主题嘅装饰,近正门一边嘅布景版,真喺见到有啲姐姐专登企晌度打卡,直情当去咗泰国一转。上文都讲过佢哋嘅自助餐经常有折扣优惠,平日成人一位收$608,预早经官网订位并缴付全费最高去到6折呀!上文都讲过依家啲酒店做自助餐,都加强咗好多防疫安排,好似呢度咁,有部份食物需由厨师服务,就算喺自取嘅,都有晒透明胶罩冚住,再者,凡出去拎食物嘅客人,都需要戴上口罩。讲咗咁多,一于去片睇吓有咩
上文都讲过依家啲酒店做自助餐,都加强咗好多防疫安排,好似呢度咁,有部份食物需由厨师服务,就算喺自取嘅,都有晒透明胶罩冚住,再者,凡出去拎食物嘅客人,都需要戴上口罩。讲咗咁多,一于去片睇吓有咩食。由门口开始顺住介绍,最后再返嚟门口位嘅甜品区。
海鲜吧

以前嚟过,都知佢哋无供应生蚝,始终都喺高风险,个人嚟讲,食唔食都好无所谓。但仍有大蚬、翡翠螺、冻甜虾及长蟹脚,我就见几多客人不停拎长蟹脚喇,但补给都几快。
沙律区

晌海鲜吧隔离就喺沙律区,眼见得少少沙律菜、栗米粒、红腰豆同青瓜,心谂以前嚟都唔喺咁少架,再行过啲,原来仲有即制嘅式青木瓜沙律,因为就咁摆咗啲青木瓜丝、甘笋丝,以为装饰而已。
冻切肉

冷盘亦有好多款式,先介绍几款冷盘冻肉,有冻肉香肠、巴马火腿及莎乐美肠,衬以少少蔬果做装饰,又摆得几靓仔,观感上自己较吸引到客人取用。
冻切肉
冷盘区

再沿路行过啲,就见有一大堆的的骰骰嘅冷盘小食,如凉拌青瓜木耳、刁草腌三文鱼……等等,而主题性方面就有甜酸凤爪、八爪鱼沙律之类。
冷盘区
试咗当中嘅泰式青木瓜沙律、甜酸凤爪及八爪鱼沙律,青木瓜沙律酸香爽口,越食越开胃;个凤爪甚具辣劲,一边食,一边饮住冻饮,而八爪鱼沙律亦不俗,八爪鱼柔韧好食,带有浓浓嘅泰式风味

泰式青木瓜沙律、甜酸凤爪及八爪鱼沙律
刺身寿司、和食
本身都喜欢食刺身寿司,不过,平常食自助餐就好少拣,因为有太多主题食物嘛!但点都要介绍一下,始终喺唔少港人嘅喜好。刺身有北寄贝、八爪鱼、希灵鱼、吞拿鱼及三文鱼,而寿司寿司卷,则少少咁放出嚟,保持有8、9款俾大家拣,远少少侧边就仲有啲冷面、渍物,整体选择真喺唔少。
西式餐汤、面包篮
食餐饭当然要饮番碗汤,西式餐汤嘅代表喺蕃茄忌廉汤,无试嘅原因唔喺唔钟意,而喺因为我知「柏景」有提供炖汤,胃纳名额有限,当然要有优先次序啦;而西汤旁自然喺跟啲西式面包,钟意佢哋以电热板烘住,令面包「暖粒粒」。
西式餐汤、面包篮
跟住轮到介绍热盘呢个大片区啦,一大张L长形食物枱,摆放十多款中西美食及多款主题菜式,有即煮粉面档、炖汤、多种热盘、烧烤、烤肉……等等,够晒阵容鼎盛,以下就逐一分类讲讲。
泰式船面
呢度一向都有即煮粉面供应,但今回既然主题喺泰式,自不然粉面就转为泰式船面,配料无以前供应港式粉面咁多,主要喺围绕番泰式嘅配料,如泰式牛丸、鱼蛋、猪肉丸、鲜虾、鸡肉……等等,汤底就可拣猪骨汤或冬荫功汤,仲供应埋多种泰式酱料作调味添。
泰式船面
泰式椰子鸡汤

上文都讲过要留位俾个炖汤,呼应主题,炖汤就喺泰式椰子鸡汤,确实几抢手,因为我第一转出去拎都无晒货,不过,等多十多、廿分钟又有一批新货炖起咗。
泰式椰子鸡汤
入口非常之熨口,果真新鲜滚热辣,唔喺讲少,𠮶阵阵椰香好突出,真喺椰香扑鼻,四处飘溢,入口汤头劲清甜,非常好饮
热盘、泰式烧烤

老实讲,十几廿款美食,真喺唔记得晒咁多,凭相片及少少记忆,试试尽讲有啲乜:青咖喱鸡、泰式香茅蒸鱼、泰式炸鱼饼、炸虾饼、蔗虾、泰式烧菠萝、金不换黑豚肉燥炒饭、烧猪颈肉配糯米饭、泰式炒时蔬、泰式炒海鲜、盐焗鲈鱼、泰式辣椒炒龙虾钳、烤秋刀鱼、泰式烤墨鱼、泰式烧鸡翼、红酒烩牛尾、香草烤羊脾配蜜糖芥末汁、酱烧猪肋骨、香茅烧鸡……等等,当中部份菜式更会不时转款。
热盘、泰式烧烤
啲青咖喱鸡真喺几正,青咖喱好香,而咖喱唔单薄,有阵阵泰式香料味,鸡肉又够滑,仲有唔少菇菌,伴印度烤饼就更正啦。
青咖喱鸡
再试一试泰式香茅蒸鱼、泰式炸鱼饼、蔗虾同泰式烧菠萝,啲蒸鱼好嫩滑,渗出淡淡香茅香,却唔会抢咗啲鱼鲜味;炸鱼饼、蔗虾都好好食,弹牙有咬口,又唔油腻㖞,而烧菠萝味道非常清甜。
泰式香茅蒸鱼、泰式炸鱼饼、蔗虾同泰式烧菠萝
另一转就试咗盐焗鲈鱼、酱烧猪肋骨、烤羊脾几款肉,伴啲烤南瓜、泰式炒时蔬,其中嘅猪肋骨同羊脾肉真喺好正,味道香浓,肉质十分松化。
盐焗鲈鱼、酱烧猪肋骨、烤羊脾
人人都钟意食海鲜架啦,一于一大碟泰式炒海鲜一齐「些牙」,大蚬同长蟹脚味道极之鲜甜,而以泰式去处理,估唔到惹味之余,亦无冚过海鲜嘅鲜味。
泰式炒海鲜
再追加多一碟泰式辣椒炒龙虾钳,个人嚟讲,之前嘅泰式炒海鲜好食啲,龙虾钳睇起嚟高档啲,但食落嘅感觉无啲长蟹脚咁够鲜味,不过,就啖啖肉。
泰式辣椒炒龙虾钳
烧猪颈肉配糯米饭喺垫肚嘅选择,啲烧猪颈肉烧得好香口,带点焦香,肉质爽爽哋,沾上啲酸辣酱,滋味提升,而糯米饭煮得黏糯绵身,唔错。
烧猪颈肉配糯米饭
慢烤原条牛肉眼
唔使多讲,原条烤肉喺自助餐嘅必备,是晚所见就喺原条肉眼,烧得外观焦香,加上灯光,又喺一款极尽诱人嘅美食。此外,仲有烤南瓜及薯蓉作配搭。另外,提供上烧汁、黑椒汁、洋葱汁、芥末……等等,亦喺指定动作。
慢烤原条牛肉眼
饮品区

餐厅近尾,就喺饮品区,不停供应大量罐装汽水、果汁、啡茶,如果想衬番啲惹味泰菜,可以另加$68位无限畅饮泰象啤酒、胜师啤酒或红白餐酒,酒类唔喺好啱我哋,饮冰冻汽水衬泰菜已经好够。
饮品
甜品

甜品自助餐而言,又喺不可或缺嘅一部份,印象中,「柏景」嘅甜品绝对属多选择、多元化及质素中上之列。当然,今之以泰式为主题,就多咗好多泰式甜品,睇落都颇有特色,一口气介绍晒去:荔枝泡芙、美式芝士饼、木瓜慕丝、热情果芒果蛋糕、朱古力班尼、抹茶芝士饼、椰汁西米糕、泰式奶茶冻、香芒椰皇西米露、班兰千层糕、芒果糯米饭、柠檬挞、椰青大菜糕、蓝蝶花啫喱、菠萝金宝、自助班戟机、泰妃椰奶葡挞、榴梿芝士挞、泰式珍多冰……等等,净喺睇到有咁多款已喺好赏心悦目。
甜品区
先嚟一个全泰式嘅甜品拼盘,由于喺少见嘅款式,所以,感觉特别好食。当中以泰式奶茶冻、泰妃椰奶葡挞、榴梿芝士挞最得小弟欢心,除因为够特色之外,味道仲好个性化,突出到个主题。
泰式甜品拼盘
Mövenpick雪糕柜

甜品中,有品牌嘅雪糕亦喺不少大酒店自助餐嘅必然选择,是夜就有4款Mövenpick雪糕供应
Mövenpick雪糕柜
试咗多款泰式甜品当然未够喉啦,再扫多5款甜点伴上两球Mövenpick雪糕,平常食苹果金宝就食得多,但菠萝金宝就第一次,确喺好食㖞,菠萝果肉非常香甜,热情果芒果蛋糕及抹茶芝士饼亦都出色;Mövenpick雪糕就唔使多讲,喺质素嘅保证。
甜品
最后,喺生果时段,只有西瓜同蜜瓜,所以,加多一球士多啤梨雪糕衬一衬,为今餐完美作结
生果
再到访,自助晚餐算得上保持质素,再者,至紧要用餐安心。目测有八乘几满,以星期一晚嚟讲,实在喺好唔错嘅入座率。临尾,见侍应送上唔少生日蛋糕俾啲客,原来,于生日月份内惠顾自助餐,可享免费生日蛋糕一个(睇落有近一磅左右),趁着疫情缓和,自然多咗人出嚟搞庆祝。